Книги и автори

On-line застраховането изпреварва темпът на развитие на застрахователния пазар

20 Февр. , 2017  

16830631_1441634852515873_7694666540300717881_n

Темпът на развитие на On-line застраховането изпреварва темпът на развитие на застрахователния пазар. Защо е така?

Отговорът на поставения въпрос се намира в новата книга „Информационни системи и технологии в застраховането“ с автори проф. д-р Красимир Шишманов и гл. ас. д-р Милен Митков, член на Управителния съвет на Съюз на икономистите в България.

 

bgeconomist.bg

, , ,

Икономика за всички

Чуждите инвестиции намаляха с 60% за 2016 година

20 Февр. , 2017  

rupee-1702288_960_720

Преките чужди инвестиции в България за 2016 г. са 682,8 млн. евро (1,5% от БВП), обявиха от БНБ. Те намаляват с над 1 млрд. евро, или с 59,7% спрямо чуждите инвестиции през 2015 г. През декември дори има отлив на капитали от страната в размер на 258,3 млн. евро, при намаление на чуждите инвестиции с 88 млн. евро през декември 2015 г. Още…

, , ,

Експертни мнения

Безусловният базов доход… ще го бъде ли в България?

2 Февр. , 2017  

sib6

Идеята за безусловен базов доход може да има положителен ефект в отделни градове, но е неприложима в национален, както и в международен план. Около това мнение се обединиха икономистите Ваня Григорова от Солидарна България и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тези 600 евро, за които се говори там, тук звучат много. Но средната заплата във Финландия е около 3500 евро“, подчерта Алексиев. Той обясни, че ако сега в България вземем съществуващата социална система и я разделим на всички, излизат по около 150 лв. на човек от населението, без да има право на други помощи. Още…

, ,

BgEconomist

За адекватна индустриална политика

1 Февр. , 2017  

140551503388

България не може да избягва общоевропейските и световните тенденции на икономическа политика, но извън всякакво съмнение България се нуждае от собствен национален икономически модел, който по-скоро липсва в програмите на досегашните правителства. Ние нямаме необходимост да рестартираме идеи от социалистическата индустрия, а по-скоро да прилагаме европейските концепции за укрепването на българската индустриална база и нейното ново развитие. Още…

, , ,

BgEconomist

Кризата и структурни дисбаланси на трудовите пазари в България и ЕС

1 Февр. , 2017  

5186508
В памет на Проф. Кръстьо Петков – икономист, преподавател в УНСС и ЕВУИМ- Пловдив. Председател на СИБ. Позицията му в този анализ бе представена на конференцията на тема „Пазар на труда, образование, заетост: съвременни предизвикателства и перспективи” на 28 и 29 ноември 2016г. Неговият доклад бе „Кризата и структурни дисбаланси на трудовите пазари в България и ЕС”.

Още…

, , , ,

Прогнози

Утопия ли е ДДС-то и акцизите да влизат в джоба на гражданите

31 Ян. , 2017  

Work Centre : The unemployed looking for a job

„Безусловният базов доход“ ще гарантира справедливо разпределение на обществените блага във времената, когато технологиите превърнат всеки втори в излишен за трудовия пазар

Зад понятието „безусловен базов доход” (ББД) стои идеята гражданите да получава дял от обществените блага на своята държава. „ББД позволява справедливо и равно преразпределение на косвените данъци – ДДС и акцизи”, разяснява Никола Дамянов, инициатор на проекта „Безусловен базов доход за българите”. Темата се приема от едни като абсолютна утопия, от други – като пълна глупост. Но има две категории хора, които намират базовия доход за неизбежно бъдеще.

Това са технократите, които прогнозират, че до 10-20 години животът дотолкова ще се автоматизира и роботизира, че ролята на човешкия труд ще претърпи революционна промяна.

Друга порода са търсещите път към простия начин на живот. В ББД те виждат възможност да напуснат градовете и да се прехранват от труда си – директно. Но обществото е устроено така, че не допуска без пари.

Владимир Джувинов е софтуерен инженер, който живее и работи в Пловдив, но основно с чуждестранни клиенти. Той се сблъсква с ББД по професионална линия. Ежедневно наблюдава как все повече дейности се автоматизират. Работа, която доскоро се е изпълнявала от хора, се поема от специализиран софтуер. Фирми, обезпечавали работата си с примерно с трима работници, вече се справят с двама и един компютър. Немски застраховател въвежда софтуер за оценка на щетите и намалява персонала си с 30%, дава пример Джувинов. Японската финансова компания Номура – най-крупният брокер в страната, прогнозира в доклад, че до 2035 година половината от професиите ще бъдат заменени от интелигентен софтуер.

И днес виждаме такъв род „оптимизации” уж в миниатюрни мащаби, казва Джувинов. Само преди 15 години не сме си представяли смартфон с неговите десетки функции. Още по-малко сме предполагали, че той ще бъде евтин и достъпен. А сега може да се купи за 100 лв., а цената ще продължи да пада.

Прогнозата на Владимир Джувинов е, че до 20 години високите технологии ще поевтинеят и ще бъдат достъпни за всички, което ще промени качеството и начина на живот. До голяма степен ще намалее необходимостта от физическия труд. Дейностите ще се роботизират и автоматизират, а това ще ги поевтинява. „Всичко това ще наложи пълна промяна в икономическата система. Но как ще стане това, аз нямам отговор”, заключава софтуерният инженер. Но той е убеден, че безусловният базов доход като понятие ще залегне като елемент от системата за преразпределяне на благата, произвеждани от машините.

Темата за ББД активно се коментира от 3 години, но все още не успява да пробие на сериозно ниво. Софтуерният специалист признава, че неговите приятели, колеги и клиенти не се вълнуват и дори не са информирани по въпроса.

Проектът „Безусловен базов доход за българите” на Никола Дамянов си поставя на първо място задачата да информира. Призмата, през която се пречупва темата, е  социална справедливост и преразпределяне на косвените данъци, които събира държавата. Така ще се приключи със социално слабите и безработните. Те ще получат минимален доход, който гарантира оцеляването, и ще позволи да насочат усилията си в посока, която да добавя полза – лична и обществена.

Дамянов обвързва тази идеология с намаляване на администрацията и освобождаването на огромен финансов ресурс. На въпроса дали проектът за базов доход не е утопичен, авторът казва: „В миналото онези хора, които са твърдели, че Земята се върти, са изгаряни на клада. Но днес базовият доход в Европа се коментира изключително интензивно и се водят сериозни дискусии”.

Представително допитване, извършено в Германия, показва, че едва 10% от запитаните не биха работили, ако имат гарантиран доход. Други 60% са заявили твърдо, че ще се занимават с дейности, каквито харесват и желаят.

”С ББД ще се гарантира един приличен начин на живот, а пазарната икономика винаги ще подтиква човек да има още по-добър стандарт на живот, което ще ни прави предприемчиви и инициативни. Нека не забравяме, че с ББД ще се покриват само базови нужди. Тоест, ако искаме да ходим на ресторанти, на почивки, да имаме хубави дрехи или да караме колите си, няма как да разчитаме само на подобен доход. Поговорката “Който не работи, не трябва да яде” няма да е актуална вече, а в сила ще бъде следното – “който се труди и мисли, ще има повече”. В този смисъл, глад и мизерия не би трябвало да има повече в България, обяснява ясно и точно считаният за ентусиаст и мечтател Никола Дамянов.

Автор: Биляна ВЛАДИМИРОВА

Източник: http://www.marica.bg/

, ,

Новини от България

Чуждите инвестиции се свиват с над 46%

25 Ян. , 2017  

2-00212

С над 46% се свиват преките чуждестранни инвестиции в България към ноември на годишна база, или с 826.7 млн. евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). За единадесетте месеца на 2016 г. сумата на чуждите вложения в местната икономика е 953.7 млн. евро при близо 1.8 млрд. евро за същия период на предходната година. Основен фактор за спада е по-ниското ниво инвестиции с дългосрочен интерес – по линия на дяловия капитал. Още…

, ,

Предприемачество

Седем българи в класацията на Forbes

17 Ян. , 2017  

sib predpriemachi

Седем българи са включени във втората поредна селекция на Forbes „30 под 30″ за цяла Европа. Селекцията представя 300 от най-ярките млади предприемачи, новатори и носители на промяна. Селекцията „30 под 30″ обхваща 10 категории – медии, индустрия, политика, търговия, изкуство, развлекателна индустрия, социално предприемачество, наука и здравеопазване, технологии и финанси. Още…

, ,