BgEconomist,Академични форуми,новини и събития,Форум на СИБ

Икономисти и академици дискутираха дигитализацията в образованието и бизнеса

1 фев. , 2024  

В последната предколедна работна седмица в Института за икономически изследвания при БАН се проведе дискусионен форум за дигитализацията. За основен лектор бе поканен проф. д-р Андрей Захариев, декан на свищовския финансов факултет и председател на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Събитието привлече десетки участници от света на науката, образованието и практиката. Съорганизатори на форума бяха Съюза на икономистите в България, факултет „Финанси“ при СА „Д. А. Ценов“, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и домакините от Икономическия институт при БАН.

Подготвената от проф. Захариев презентация бе на тема „Дигитализацията в образованието и финансовия сектор: стандарти и тенденции“ и стартира с отдаване на почит и уважение към генерациите учени-икономисти, които в СИБ и ИИИ-БАН са създали най-високо ниво на научни изследвания и академизъм. Сред тези учени е и проф. д-р Минко Русенов, патрон на фондацията, съорганизатор на форума и създател на седмичника „Икономически живот“.

От страна на организаторите проф. Татяна Хубенова като председател на Съюза на икономистите представи основния лектор и даде аргументи за важността на дебата за влиянието на дигитализацията върху обществената сфера. В пространно изложение проф. Захариев синтетично представи еволюцията на нормативната рамка за преподаване от дистанция чрез дигитални средства. Интерес предизвика реализираната в Свищовската академия концепция за въвеждане на академичен стандарт за аудиторна среда, който да надгражда училищния STEM и условно да бъде наречен BEST

(Бизнес, предприемачество, наука и технологии). Този нов стандарт вече има своя дебат и признание сред научната общност, вкл. чрез публикация на воден от проф. Захариев авторски колектив в индексирано издание на МОН.

Даденият практически пример за стандарт BEST за дигитална академична среда е с научна лаборатория „Делтасток“ в СА „Д. А. Ценов“ и провеждането на „Финансиада‘ 2023“ като локален принос към Националната стратегия за финансова грамотност. При отчитане на ролята на МОН като двигател в процеса на дигитализацията в образованието бяха дадени свидетелства за позитивните ефекти на програмите „Дигитална раница“ и „Дигитална квалификация“.

Финалната част от семинара бе върху дигитализацията във финансовия сектор и ролята на изкуствения интелект в образованието, науката и бизнеса. В дебата се включи, като представител на практиката, банкера Георги Константинов, който потвърди ускорените темпове за дигитализация на всички процеси във финансовия сектор, които намериха своя силен фактор за интензификация в условията на пандемията. С фокус върху изкуствения интелект проф. Захариев представи фрагменти от концепция, разработвана от екип, начело с акад. Христо Белоев, където възможностите за внедряване на този нов феномен на технологичното развитие в образованието, науката и бизнеса са практически неограничени.

На финала на семинара проф. Ирена Зарева като директор на ИИИ-БАН даде висока оценка за многомерната презентация на гостуващия свищовски професор. От страна на свищовската финансова общност проф. Захариев връчи юбилейния плакет LXX ANNIS на директора на Икономическия институт и потвърди ползата от по-висок ритъм на съвместни проекти и изяви между икономическите висши училища и БАН.

Презентацията на проф. Захариев е достъпна в портала за отворена наука ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/376713830 Кратко видео от събитието е достъпно и в YouTube: youtu.be/u7xpAVo5waI


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.