Новини от България,Прогнози

Линията на бедност в България ще се увеличи с 27 лева през 2019 г.

6 юли , 2018  

Линията на бедност в България ще се увеличи с 27 лева от 1 януари следващата година и ще доближи максимално размера по Евростат, предвижда постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане до 2 август.

Предложеният нов размер на линията на бедност е 348 лева или с 8,4% по-висок спрямо сегашната стойност.

Линията на бедност показва минимумът от средства на месец, които са нужни за покриване на жизнените потребности на хората от хранителни и нехранителни стоки и услуги.

Изборът на размера от 348 лева за догодина е съобразен със съотношението между разходите за тези стоки и услуги, съответстващо на средното за 20% от най-бедните домакинства у нас, пише на правителствения сайт „Портал за обществени консултации“.

Актуализирането на стойността на линията на бедност трябва да отговори на доходите и структурата на потребление на най-бедните български граждани. Предложеният нов размер за 2019 г. е с 8,4% по-висок от сегашните 321 лева и e най-близо до размера на линията на бедност по Евростат, който е 351 лв.

Според последното изследване на КНСБ за издръжката на живот в България през първите три месеца около два милиона българи живеят с доход под линията на бедност, но в сравнение с миналата година броят им е намалял с около 180 хиляди души.

Източник: https://www.investor.bg

, , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.