Икономика за всички

Унгария изпревари България по най-нисък корпоративен данък

20 фев. , 2017  

От тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в страните – членки. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна. С предвидените промени от 2017 година Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде значително намалена – от 19% за големите фирми и от 10% за малките и средни фирми бе въведена единна ставка на корпоративния данък от 9% за всички компании (намалението в ставката е 53% за големите фирми, а за МСП е 10%).

В Унгария за 2017 година се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата – тя скочи със 17.5% (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори. Вижда се, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица. Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария се намалиха с 5 процентни пункта.

Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, информира infostock.bg. В резултат на това в някои международни класации влошаваме позициите си, като в класациите за икономическа свобода (от 55-то през 2015 г. на 60 място през 2016 г.), просперитет (от 51-во през 2015 г. на 57-мо място през 2016 г.) и правене на бизнес (от 38-мо през 2016 г. на 39-то място през 2017 г.), въпреки добрите ни макроикономически показатели.

Някои държави, благодарение на правителства и социални партньори, договарят с взаимни отстъпки и компромиси по-привлекателна предприемаческа среда за инвеститорите – местни и чуждестранни. А у нас заради заиграване със синдикатите се увеличава по административен път най-ниското възнаграждение, вместо да се приеме механизъм за определянето му. Очевидно увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект.

 

Източник: financebg.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.