BgEconomist

Безпрецедентните икономически стимули създават „зомби икономика“

26 окт. , 2020  

Огромните стимули в момента изкривяват картината и създават „зомби икономика“, докато отрицателните лихви наказват спестовността, възпрепятствайки инвестициите. Това заяви Павел Бандилов, изпълнителен директор на БПД Индустриален ФНИ АДСИЦ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът прогнозира, че може би цялата година, а и началото на другата ще минат под влиянието на пандемията.

 „Сега виждаме затягане и влошаване на условията и това няма как това да не окаже своето влияние“, каза Бандилов.

Според него освен несигурността на пандемията пазарите в момента са повлияни много силно и от предстоящите президентски избори в САЩ.

„От единия кандидат вече знаем какво да очакваме, а при другия има известна несигурност и трябва да кажем, че конкретно в последните няколко седмици движенията се обуславят от този прословут пакет, който трябва да бъде договорен между демократи и републиканци, а те имат различия не само по отношение на размера, а и на тайминга с оглед на изборите“.

„Технологичните компании се представяха много добре досега, но след като пандемията причини голямата безработица и фалитите на бизнеса, няма как това да не откаже влияние върху потреблението, което ще даде отражение и върху резултатите на технологичните компаниите“, заяви гостът.

Тъй като сме в сезона на отчетите Бандилов каза, че за него най-голям интерес представляват резултатите на банките както в САЩ, така и в Европа.

„Мен ме притесни едно изказване на  Кристин Лагард от миналата седмица. Тя каза, че Европейската централна банка има още оръжия. Това, което разбрах е, че ще получим още от същото, а анализ дали това работи още няма“.

Според госта отрицателите лихвени проценти и купуването на корпоративни облигации са инструменти, които доскоро са били табута, а сега заедно с голямото количество стимули изкривяват картината на икономиката.

„Стигаме до една „зомби икономика“, където едни компании могат да стоят на повърхността, да осъществяват дейност, но при цена на кредита, която стои близко до нулата. При едно нормализиране на лихвите тези компании няма да съществуват и това е ясно. Но най-големият проблем е чисто философията и парадигмата на отрицателните лихви, които наказват спестовността. А инвестициите идват точно от спестяванията, но ако наказваме спестовността няма как да очакваме бум на инвестициите, което за мен е голям проблем“.

Разликата между европейките и американските пазари е в начина им на финансиране, заяви Бандилов и добави, че самата инфраструктура в Европа е на много ниско ниво.

„Но това, което мен най-много ме притеснява е това, че европейският поглед не е насочен към стимулиране на частния сектор и появата на нови компании, а по-скоро се занимава с проблеми от съвсем друго естество“.

Бандилов коментира и начините на България за справяне с влиянието на пандемията.

„Това което можеше да бъдe направено в България е да бъдат по-работещи мерките за стимулиране на бизнеса“, заяви той.

„Със сигурност трябваше да бъдем по-гъвкави и това, което ме притеснява, е че изтеглихме наскоро един заем, за който нямаме яснота как ще бъде изхарчен. Ако той бъде антицикличен, тоест насочен към борбата с Covid-19, щеше да е добре да бъде поставен на масата и обсъден с всички“.

Според него в последните няколко месеца разходите на страната много са нараснали, но не се правят разходи които да бъдат превърнати в приходи в бъдеше, а по-скоро за туширане на напрежението.

„И липсата на визия също ме притеснява, т.е. нямаме програма за година-две напред или поне такава, която да бъде представена пред обществеността“.

Гостът изрази надежда, че в следващата година напрежението може да намалее, ако бъде разработена ваксина, но заяви, че на пазарите няма криза.

„Съдейки по цените на активите, на пазарите няма криза, но има откъсване от реалната икономика“, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/83884-bezpretsedentnite-ikonomicheski-stimuli-sazdavam-zombi-ikonomika

Източник: https://borsite.net/

, , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.