Експертни мнения

Безусловният базов доход… ще го бъде ли в България?

2 фев. , 2017  

Идеята за безусловен базов доход може да има положителен ефект в отделни градове, но е неприложима в национален, както и в международен план. Около това мнение се обединиха икономистите Ваня Григорова от Солидарна България и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тези 600 евро, за които се говори там, тук звучат много. Но средната заплата във Финландия е около 3500 евро“, подчерта Алексиев. Той обясни, че ако сега в България вземем съществуващата социална система и я разделим на всички, излизат по около 150 лв. на човек от населението, без да има право на други помощи. „Всички в държавата получават едни 150-160 лв., дори тези, които печелят по 2000-3000 лв. Къде е ефективността тук?“.

Според Григорова е необходимо да укрепим настоящата социална система и трябва задължително да се увеличи гарантираният минимален доход в България.

„Нещо подобно на безусловен базов доход сме имали и преди и това са детските надбавки, когато преди 2000 са изплащани на абсолютно всички семейства, които имат деца. Диференцирането на семействата по доходни критерии се оказва, че не е ефективно, тъй като разходите за администриране на процеса са по-големи, отколкото ако се раздават на всички“, допълни тя.

Според Алексиев в изоставащите райони в България са необходими инвестиции в инфраструктура и по-голяма фискална автономност на общините. Григорова допълни, че трябва да спрат да се затварят училища, както и, че са необходими качествени здравни услуги и работни места.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: http://www.dnes.bg

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.