Новини от България

Безусловното пускане на хипермаркетите у нас бе национално предателство

17 окт. , 2016  

Агроминистърът Десислава Танева заплаши големите търговски вериги с въвеждането на регулации, ако не започнат да предлагат повече български стоки. По темата потърсихме мнението на социолога Кънчо Стойчев, който е един от учредителите на Съюз „Произведено в България“ и член на управителния му съвет. OFFNews е готов да публикува и други мнения за достъпа на родните продукти до щандовете в големите магазини.

– Г-н Стойчев, как приемате инициативата на Министерството на земеделието и храните за повече български стоки в хипермаркетите?

– Приемам я като закъсняла, но по-добре късно отколкото никога. Това е верният път. Независимо от всички лъжи, които се говорят срещу протекционизма, няма държава в Европейския съюз, която да не е намерила начин да подпомогне своето производство.

– Какви са законните начини това да се направи?

– Ще ви дам пример с Париж. Там е въведена категорията „пресна стока“. Тя трябва да идва от разстояние не по-далечно от 90 километра от френската столица, а точно толкова е разстоянието до белгийската граница. Не се казва, че е забранено белгийското или чуждото производство, но то просто не отговаря на въведеното изискване. Има и други начини – през опаковка, през стандарти… Хиляда са начините. Стига да има воля една държава, тя го постига.

Освен това когато се пускат супермаркети, големи вериги, тези неща се договарят свободно. Принципът е, който приема местните условия – идва, който не ги приема си заминава.

– Значи според вас този разговор е пропуснат още при навлизането на търговските вериги у нас?

– О, безобразно е! Едно от най-големите предателства в България. Феноменът, който е 100% проверен и публикуван. Големите международни вериги за последните 10 години са внесли в българската фискална система 0 лева и 0 стотинки данък печалба. Какво повече да говорим? Всичко се изнася. Знаем как се изнася през фирмата майка, през поръчка на брошури, рекламни материали и чадъри… Няма никакво значение – парите не са в България.

Второ, те изградиха българските си обекти с български пари. Те не инвестираха нито една стотинка. Всичките тези ламарини, за един обект струват 2-3 милиона лева, са платени от българските производители, на които им се поставят условията за входните такси, с които се борихме и приехме закон и нещата вече стоят по друг начин. Борихме се 3-4 години. А на този закон олицетворяващият единството на нацията президент Росен Плевнелиев наложи вето. Безумие! Президент да наложи вето на българското производство. Дотам се докарахме! Всички го помним това. Така че българските производители изградихме тези супермаркети със своите вноски. Там за да влезеш с продуктова група се плащаха 1000-2000 лева. Ако произвеждам 5-6 неща, се натрупваше голяма сума. Те тръгваха с по 2000 позиции и още на входа събираха по 4 милиона лева. Безобразие пълно поради отсъствие на държавата.

Освен това ги допуснаха до самия център на градовете. Поляците, познавам опита им добре, не разрешиха нищо подобно. При тях няма подобна верига по-близо от Околовръстното шосе.

– Това е мярка в подкрепа на малкия семеен бизнес.

– Разбира се, това е подкрепа за малките градски семейни бакалийки. Колкото и смешно да звучи целият Париж и целия Лондон са в малки магазинчета. Това съхранява и местното производство и прехраната на тези хора.

– Често от големите търговски вериги твърдят, че българските производители не могат да покрият изискванията им за обеми и за качество.

– Тук трябва да има държава, която да каже: Чакай сега, ние няма да си убиваме производството! Ако не ти харесва, заминавай другаде.

Източник: offnews.bg

, ,


One Response

  1. Димо Райчев.член на СИБ каза:

    Какви са резултатите от българските вериги!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.