Новини от България

Бизнесът, синдикатите и МС: Скокът на тока ще свие доходите!

9 ян. , 2019  

За първи път от много време работодатели и синдикати бяха единодушни в едно – скокът на тока за фирмите ще свие доходите на хората и производството.
Основни стоки и услуги къде спекулативно, къде не, растат нагоре, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров, по чиято инициатива заседава извънредно Тристранният съвет.

От синдиката поискаха радикални стъпки, с които да бъде защитена националната ни сигурност – енергетиката, и в разговора да участва премиерът Бойко Борисов. КНСБ настоява още НС да даде възможности на КЕВР да бъде по-активен за намеса в кризисни ситуации, както и да има компенсаторни механизми за фирмите.
Васил Велев от АИКБ посочи, че с 51% е по-висока средната цена на тока за индустрията спрямо миналата година и допусна, че това до голяма степен се дължи на недоброто управление на държавната енергетика.

Велев прогнозира, че ръстът в цената ще доведе до обедняване и свиване на доходите, където увеличението може да се прехвърли, а където не може заради международни договори – ще ограничи производството.

„Парите, които трябва да платим като увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за енергопотребление“, каза Велев. Той посочи и че цената на тока след време ще се прехвърли от свободния на регулирания пазар, тоест на домакинствата. Според него мерките трябва да включват увеличаване на предлагането на енергия и засилване на контрола на КЕВР срещу спекулации на борсата.

До 3% трябва да поскъпне месото, до 2.3% олио и масла, до 2.1% млечни продукти, до 3.9% хлебни и тестени продукти, пресметна пък колегата му Румен Радев от АИКБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ръст има при хляба, а за редица стоки има даже спад в цените, като даде пример с яйцата – с над 25%.

„Пазарът често реагира в режим на самосбъдващо се пророчество. Ако искате всички заедно да говорим, че цените ще се вдигнат, ви обещавам, че те ще се вдигнат“, контрира Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък не се съгласи, че държавната енергетика е виновна за поскъпването.

„Не можем да твърдим, че има недостиг на енергия, за което свидетелства и рекордният износ, който се реализира – 41%“, каза министърът. Тя цитира данни, че средногодишната цена на свободния пазар у нас е била 39.95 евро за 2018 година. За сравнение – в Гърция 60.41 евро, в Италия 61.31 евро, Германия 44.46 евро, в Сърбия – 50 евро, Унгария – 51 евро, като това са най-близките до нас борси. Петкова уточни, че държавата има готовност да предостави помощ на индустрията за въглеродни емисии, но след анализ какви точно са разходите на фирмите за това.

Шефът на КЕВР Иван Иванов пък опроверга спекулативни по думите му твърдения, че цените на тока за бита ще скочат с 15-20%. Според него регулаторът има достатъчно правомощия за контрол и смята да ги изпълни.
Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че който има забележки към функционирането на енергийната борса, трябва да бъде конкретен, за да се отстранят проблемите.

Автор: Веселина Йорданова

Източник: www.dnes.bg

, , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.