Новини от България

БНБ ще сравнява банковите такси от септември

22 авг. , 2016  

Българската народна банка трябва да изготви интернет сайт, който да позволява сравнението на различни банкови такси до 18 септември тази година. Това предвижда законопроект, който беше одобрен на първо четене в бюджетна комисия в парламента в четвъртък. Той ще внедри в нашето законодателство Директива на Европейския съюз от 2014 г., която цели разширяването на проникването на платежни услуги и подобряването на пазара им.

Освен въпросния сравнителен сайт самите търговски банки ще трябва да въведат услуги с такси, които са по-ниски от средните на пазара. Целта е продуктите им да бъдат достъпни до социално уязвимите хора, като например тези, които получават социални помощи. „От така написаните текстове обаче не става ясно как точно ще определя средната такса за пазара, тъй като всяка банка таксува услугите си по различен начин и е трудно те да бъдат сравнявани“, коментира за „Капитал“ Иван Стойков от консултантския сайт „Моите пари“. Според данните на Българската народна банка през първото тримесечие на 2016 г. банките са генерирали приход от 247 млн. лв. от такси и комисиони, което е с около 8% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Такси по картите

Наред с въвеждането на директивата в законопроекта е записана и промяна, що се отнася до платежните карти. От декември в ЕС се въведе регламент, който ограничава таксите, които търговците плащат на обслужващата банка, когато техен клиент плати с карта на ПОС терминал. Според ограничението въпросните комисиони не могат да бъдат по-високи от 0.2%, когато транзакцията е извършена с дебитна карта, и не повече от 0.3%, когато е платено с кредитна карта. Тъй като това е регламент, а не директива, този акт влезе в сила директно във всички страни – членки на ЕС, без да е необходимо да минава през обсъждания в парламента.
С новите поправки обаче се дава възможност на някои тристранни картови схеми да бъдат освободени от задължението да спазват въпросния горен лимит на таксите. Директивата дава възможност при преценка на Народното събрание това изключение да важи за гратисен период до 9 декември 2018 г. Подобни тристранни схеми в България са Diners Club и American Express например.

Преференция без мотиви

„Идеята на това изключение е да се даде възможност на картови оператори с малък пазарен дял да се закрепят на пазара. Такъв например е случаят в Полша, където има подобен местен картов оператор. У нас обаче единствените, които спадат в тази формулировка, са всъщност доста големи международни компании. Поискахме да разберем защо вносителят е вписал опцията за преференция в закона, но не ни бяха представени никакви мотиви, поради които е взето това решение“, коментира за „Капитал“ Ваня Манова, мениджър на „Мастъркард“ за България и Македония и представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Според нея по този начин е възможно да бъдат ощетени търговците, които получават плащания от въпросните карти. „Нямаме нищо против регулациите на таксите, но ни се струва по-разумно те да се прилагат равноправно за всички участници на пазара“, коментира още тя. Текстовете, които минаха на първо четене в комисията по бюджет и финанси в парламента, предстои да бъдат допълнително разглеждани, като по време на заседанието председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ също изрази мнение, че не вижда причина въпросната преференция да бъде въведена.

Източник: http://www.capital.bg/

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.