Икономика за всички

България изпадна на 51-во място по конкурентоспособност

20 ное. , 2018  

България изпада на 51 -ва позиция в новата класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум – за 2018 г., която обхваща 140 държави от всички континенти. В челната тройка са САЩ, Сингапур и Германия. България изпадна на 51-во място по конкурентоспособност.

В предния рейтинг, изготвен от СИФ, страната ни бе 49-а. Изследването се основава на огромен брой критерии, включително и за ефективност на полицията, качество на здравеопазването, свобода на медиите. То разкрива, че по някои показатели България прилича повече на държава от третия свят, отколкото на член на ЕС. Оказва се, че България дава твърде слаб отпор на организираната престъпност -116-ото място по този критерий е показателно и само потвърждава колко е вярна приказката, че другите държави си имат мафия, а у нас мафията си има държава. Още по-зле е положението по отношение на защитата на правата на собственост – материална и интелектуална, защото страната ни се мъдри на унизителното 118-о място. Проблемите с намирането на качествена работна ръка отпращат България почти на дъното в класацията за конкурентоспособност – на 122-ро място.

Въпреки твърденията на правителството, че много се старае да създава добри условия за фирмите, страната ни е 107-а по критерия „бързо започване на бизнес“. Много тревожно и нетипично зле за държава от ЕС е представянето ни по показателите „независимост на съдебната система“ и „свобода на медиите“ – съответно 95-о и 91-во място. Не са повод за гордост и оценките за „институции“ и „здравеопазване“, които отреждат на България 70-о място, информира в.Сега.

Българският бизнес отсрамва страната ни с отлични резултати в използването на информационни и комуникационни технологии (30-о място) и като и по показателя за „способност за иновации“(48). Благодарение на валутния борд, който дисциплинира държавните финанси, страната ни е под №52 по макроикономическа стабилност.

Ситуацията сега не е много по-различна от картината в предишното проучване на СИФ, където отново едни от най-негативните оценки бяха за съдебната система и недостатъчната й независимост, липса на прозрачност в правителствената политика, липса на доверие в политиците и т.н.

 

 

Източник: www.financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.