BgEconomist,Експертни мнения

България се изкачи в Световната класация по конкурентоспособност

9 окт. , 2019  

България се изкачва с две позиции по-нагоре в Световната класация по конкурентоспособност. Страната ни заема 49-то място от общо 141 изследвани държави. В челната тройка тази година се нареждат Сингапур, САЩ и Хонконг. След нас с по-малко точки в класацията са Румъния, Гърция, Турция , Сърбия и Северна Македония.

До 49-то място в Световната класация по конкурентоспособност се изкачи България. В класацията страната ни се премести с две позиции по-нагоре. Инофрмацията е от новия Доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум.

В него първите три места са отредени за Сингапур, САЩ и Хонконг. На четвърто място е държава членка на ЕС – Нидерландия.

Оценката на участниците в класацията включва общо 98 показателя обединени в 12 групи фактори. Основните фактори за определяне на конкурентоспособността са: Институции, Инфраструктура, Информационни и комуникационни технологии, Макроикономическа стабилност, Продуктови пазари, Пазар на труда, Финансова система и Способност за иновации.

Преди нас по тези показатели се нареждат държави като Естония, Латвия, Литва и Полша. След нас по точки са Румъния, Гърция, Турция , Сърбия и Северна Македония.

При фактора „Внедряване на информационни и комуникационни технологии“ България се нарежда на 30-то място от 141. Добри резултати имаме и при фактора „Пазар на труда“ – 40-то място, и „Макроикономическата стабилност“ – 43-то място. Не толкова напред в класацията сме при показателя „Защитата на правата на собственост и интелектуалната собственост“ – там страната ни е на 101-во място. При фактора „Организираната престъпност“ на 111-то място.

Източник: https://www.tvevropa.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.