Икономика за всички

В кои държави няма минимална работна заплата

19 авг. , 2016  

Към 1 януари 2016 година минималната работна заплата в ЕС варира в широки граници – от 215 евро до 1 923 евро, става ясно от последната статистика на Евростат. Агенцията отбелязва, че към момента в 22 държави от общността има въведена минимална работна заплата. Изключение правят Дания, Швеция, Италия, Кипър, Австрия и Финландия.

От публикуваните данни е видно, че най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, а най-високата – в Люксембург, пише „24 часа“.

В изпадналата в тежка финансова криза Гърция минималното заплащане е в размер на 683 евро на месец или около 50% от средната работна заплата. Година по-рано обаче то беше над 700 евро, докато у нас има ръст – от 184 евро до 215 евро.

В някои държави от ЕС няма фиксирана минимална работна заплата, но има минимално почасово заплащане – Германия, Ирландия, Франция, Малта и други. При тях статистическата служба изчислява месечното заплащане на базата на броя на часовете в официалната работна седмица, става ясно още от методическите описания към статистиката.

В Кипър има административно определена минимална работна заплата, но тя се използва за специфични изчисления на правителството.

Междувременно ново проучване на Института за изследвания на трудовия пазар и заетостта към германската Федерална агенция по заетостта (IAB) показва, че съпроводеното с големи съмнения въвеждане на минимална работа заплата в Германия в много редки случаи е довело до съкращения на служители.

В допитване на института едва 4,7 на сто от мениджърите на компании са признали, че като реакция на тази новост е трябвало да съкратят служители. 2,4 на сто признават, че са имали такива планове. Ако все пак е трябвало да се намали персоналът, това е ставало предимно чрез въздържане при новите назначения. 10,4 на сто от фирмите поясняват, че са се сдържали да назначават нови служители, а 5,3 на сто са имали такива планове.

Източник: http://www.economic.bg/

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.