Новини от България

Държавата остава без 40 млн. лв дивидент от АЕЦ „Козлодуй“

31 авг. , 2016  

Близо 90 милиона лева за е задължението на Националната електрическа компания /НЕК/ към АЕЦ „Козлодуй“ за продадената електроенергия. Оказва се, че за да се удължи работата на двата блока, на централата не й достигат достатъчно средства и тя ще бъде принудена да не изплати на собственика – държавата, годишния дивидент, който сега се начислява на около 40 милиона лева. Затова и тези милиони са били отчислени от задълженията на НЕК.

Според ръководството на аеца това е сигурният начин да се осигурпи необходимият свеж финансов ресурс за посрещане на необходимите плащания за удължаване на работата на енергоблоковете. А и това е начин тези разходи на един по-късен етап да постигнат една по-голяма възращаемост е така парите от неизплатения дивидент ще бъдат значително повече отколкото ако бъде изплатено сега държавното вземане.

Стратегията за удължаване на работата на двата енергоблока досега е струвала на централата близо 75 милиона евро, а за постигането на крайните цели с предвидения удължеин ресурс ще бъдат необходими не по-малко от 300 млн. евро. До сега са реализирани около 85 на сто от предвидените работи по пети блок и тази еисен – през октомври, готовата документация трябва да бъде подадени в лицензиращата агенция за ядрено регулиране. Докато за следващия енергоблок – Шестия, има още три години до изтичане на лиценза и подготовката на документацията е още в съвсем ранен етап.

Източник: www.financebg.com

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.