Експертни мнения

Експерти напипват пулса на нова икономическа криза

22 авг. , 2019  

Експерти предупреждават за нова икономическа криза, която може да застигне и България. Икономиката ни усеща първите ефекти от забавянето на световната икономика – свиването на износа, на производството и на инвестициите.

Страната ни запазва икономическия си растеж от около три процента и половина на годишна база. Продължават да растат заетостта, заплатите и потреблението, но данните на статистиката от последните  месеци не са така оптимистични. „Пренасянето вече започна. В България имаме свиване на индустриалното производство, имаме свиване на износа, дали това ще даде начало на рецесии в България или просто на забавяне на растежа, сега е рано да се каже“, каза Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

„При всички случаи България е в по-добро състояние, отколкото беше през 2008 година, когато стартира глобалната финансова криза, но това не означава, че няма да има много бързи и непосредствени ефекти, ако се стигне до по-сериозно забавяне на икономиките на водещите европейски страни“. А това вече се наблюдава предимно в търговията и в производството. Забавянето на китайската икономика, износът и търговските войни в глобален план също дават основание на експертите да предупреждават за очаквана рецесия или даже криза.

10 години след фалита на Lehman Brothers и разразилата се глобална финансова криза, чийто последствия още се чувстват, американският икономист Нуриел Рубини и италианският му колега Брунело Роза предвиждат, че е възможно много скоро, през 2020 година, да узреят условия за следващата световна финансова криза и последващата я глобална рецесия. Въпреки извлечените поуки от финансовата криза, действителният проблем остава това, което всъщност ще доведе до следващата глобална рецесия и криза. Най-важното е кога точно ще настъпят условията, които ще доведат до това.

 

Милен АТАНАСОВ

Източник: www.financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.