Новини от България

Забавяне на икономическия растеж прогнозира МВФ

18 сеп. , 2016  

Забавяне на икономическия растеж в България в средносрочен план предвижда Международният валутен фонд. Докато за тази година мисията на фонда у нас, ръководена от Реза Бакир, повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната до 3 на сто, в средносрочен план се очаква забавяне на растежа до 2,5 на сто заради недостатъчните структурни реформи.

Тази година дефицитът в бюджета може да е под един процент, а догодина да има малко увеличение заради засилването на европейските програми, но това няма да е проблем, смята ръководителят на мисията Реза Бакир.
В по-дългосрочен план обаче има рискове, свързани с втория стълб на пенсионната система, което може да повлияе негативно на бюджета.

Ръководителят на мисията на МВФ в България обърна внимание на проблемите, свързани с все по-трудното намиране на квалифициран персонал от фирмите. И още – предприятията не са равномерно разпределени в страната, което пречи на растежа, а сивата икономика и корупцията остават проблем номер едно.
Ако се говори, че банковата система е в сравнително добро здраве, то сега най-важната цел е намаляването на лошите кредити. Това са друга част от основните изводи на комисията от фонда, която анализира икономическата ситуация у нас на своя редовен годишен преглед.

Източник: www.financebg.com

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.