Експертни мнения

Знаем ли от какво да се пазим, за да не изгубим парите си?

12 юли , 2016  

В допитване, направено специално за това издание на „Референдум“, 70% от хората казват, че за тях е важно спестяванията им да бъдат на сигурно място. Други 18 на сто предпочитат да рискуват, ако това ще им донесе по-голяма печалба.

Знаем ли от какво да се пазим, за да не изгубим парите си? Това беше въпросът, който експерти коментираха в студиото на предаването „Референдум“ с Добрина Чешмеджиева. Темата стана особено актуална след като преди дни стана ясно, че парите на стотици хора от Дупница и Сливен са потънали във фирми, които се наричат „популярни каси“, и това върна спомена за финансовите пирамиди.

Коя от следните мерки би довела до по-малко злоупотреби с взаимоспомагателните каси – по-строг закон или по-строг контрол? Това беше основният въпрос, на който „Алфа рисърч“ тества общественото мнение.

В дискусията участваха Иван Попов – изпълнителен директор на Българска асоциация на кредитните кооперации и организации за микрофинансиране, кредитният консултант Тихомир Тошев, икономистът проф. Ганчо Ганчев – бивш заместник-министър на икономиката, икономистът Георги Ганев в Центъра за либерални стратегии, проф. Кръстьо Петков – председател на Съюза на икономистите в България, и Стойне Василев – председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти.

В една кооперация членството е свободно и профилът на членовете на тези кооперации е смесен. Това може да се хора с бизнес идеи на възраст между 40 и 60 години, каза Иван Попов. Решенията се взимат от общото решение на кооперацията – това е върховният орган, и те стават правило за всички членове, добави той.

За да се правят вложения с подобна висока доходност, трябва да сте много сигурни, трябва да знаете, че както може да спечелите много, може и да загубите много, посъветва Тихомир Тошев и поясни, че колкото по-рисков е един фонд за инвестиране, толкова неговите инвестиции са рискови.

Според проф. Ганчо Ганчев взаимоспомагателните каси са широко разпространени по цял свят и дори в самите глобални международни финансови институции. По принцип кооперативният тип кредитиране е кредитиране, което е ориентирано към дребния и среден сектор. Лихвите, които там се взимат, би трябвало да бъдат ниски. Лихви от порядъка на 14-15% не са типични за една кооперативна кредитна институция, поясни икономистът.

Георги Ганев каза, че не се е изненадал, че толкова хора са загубили парите си срещу необосновано високи лихви. Изминаха 20 години от ужилването на други вложители във финансовите пирамиди и хората забравят и подвеждат от сладките приказки за висока доходност, коментира той и добави, „че целият смисъл на взаимоспомагателния тип финансиране е в взаимното спомагане, а не във финансирането“.

Проф. Кръстьо Петков припомни, че в началото на 2000 година беше подготвен проект на закон, който да даде регулацията на този тип кредитиране. Това може да се реализира и защото България има много силно кооперативно минало и хората не бяха забравили за какво става дума, каза той. Според него опитът за създаване на такъв закон е бил неуспешен благодарение на намесата на банковото лоби. За съжаление, нито премиер, нито президент са се потрудили тогава да дадат рамо, заяви проф. Петков.

Трябва да има законова рамка и по-строг контрол на институциите, които са в обществен интерес. В България обаче финансовата грамотност е ниска. Няма човек със средна или висока финансова грамотност, който да е ужилен в подобни схеми, подчерта Стойне Василев. Той препоръча, когато влагаме някъде парите, да разучим какво прави тази институция, какъв е целият бизнес модел, в който си влагаме парите.

Когато говорим за спестявания, кое, според Вас, е по-важно и на кое обръщате повече внимание? На този въпрос на „Алфа рисърч“ 18.3 на сто от запитаните избират по-голямата печалба, а 80% търсят повече сигурност.

На въпроса „Ако Вие трябва да изберете начин за сигурно съхраняване на спестяванията си, на кои от следните бихте се спрели?“ 69.8% от анкетираните заявяват, че ще купят имот, 47.7 ще направят банков депозит, а 17 на сто ще ги пазят в брой у дома.

За какви цели най-често Вие и хората около Вас имат нужда от кредит? На този въпрос 48.5 от отговорили са заявили, че биха купили имот, 40.4 биха взели кредит за лечение, а 32.3 – за закупуването на по-големи неща.

За всеки от следните видове вложения, бихте ли посочили дали са гарантирани от държавата или не?

Коя от следните мерки би довела до по-малко злоупотреби с взаимоспомагателните каси – по-строг закон или по-строг контрол? На основния въпрос, на който „Алфа рисърч“ тества общественото мнение, 38.1 на сто избират по-строгата законова регулация, 57.6 искат по-строг контрол върху дейността на касите, а 4.3 нямат мнение.

Източник: http://bnt.bg/

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.