Предприемачество

Иван Костов: ГЕРБ има собствен план за България – рекет, изнудване, натиск

8 дек. , 2011  

Да се направи ревизия на богатството на политиците, да се осветят офшорните им сметки [/B]

За 12 години обезценката на лева е 87% [/B]

ДПС остави българските турци да живеят в политическо гето, казва бившият премиер и лидер на ДСБ [/B]

Интервю на Стойко Стоянов[/B]

–  Г-н Костов, пресметнахте, че при управлението на Бойко Борисов с 15% се е обезценил левът, а с колко е олекнал джобът ни от вашето управление до сега? [/B]

–   С 87% е намаляла покупателната способност на лева от 2001 г., тоест, индексът на цените е 187. Анализът е ясен – почти двойно обезценяване на еврото и лева, защото те вървят заедно по отношение на стоките и услугите на вътрешния пазар. Но много повече са се обезценили парите ни по отношение на стоките и услугите, които се предлагат от злоупотребяващите с господстващо си положение фирми – там същият индекс е 220, което е почти два пъти увеличение за същия период. Страшно е, защото има шампиони – тютюнът е скочил 6 пъти, през 2001 г. бензинът  струваше 0,96-0,98  лева, а сега увеличението е с почти с 2,6 пъти. Но тук приносът не е само на господстващите монополи, държавата също допринесе със своите огромни акцизи. Тя фактически спаси себе си и своите доходи през прекомерното качване на цените, което падна върху гърба на хората.

–  Кои фактори сринаха покупателната сила на лева?[/B]

–  Основната причина е, че огромни средства, които влязоха в България, поради освободените пазари на недвижимост, строителство, офиси, земя и т.н. останаха блокирани, след като се спука балонът за очакванията на инвеститорите. Поради тази причина една огромна парична маса, вероятно над 7 – 8 млрд. евро, практически беше блокирана в непродуктивност, което автоматично доведе до покачване на други цени. Това е една от причините. Тази ситуация можеше и трябваше да бъде спряна и предотвратена. По възможностите на правителствата и на местните власти беше да не допускат такова безобразие в този сектор и да го регулират.

Вторият по-малък балон се пукна в сферата на ВЕИ – електропроизводството. Там основно правителството на Симеон Сакскобургготски създаде такива предпоставки, че всички се втурнаха да създават ВЕИ – та, които в момента не могат да възвърнат стойността си. Тоест, и в електропроизводството, и в сектора на строителството и недвижимите имоти се натрупаха огромни неподвижни мощности и блокирани пари, в следствие на което се стигна до обезценяване на лева. Но съществува и трета причина – България има изключително лош баланс с Руската федерация. Тоест, една гигантска част от парите, извличани тук поради злоупотреба с господстващо положение и такова третиране на страната ни като цяло, отиват в Русия. 9 млрд. 266 млн. е дефицитът на търговския ни баланс за миналата година. Това са 4 млрд. 800 млн. евро, при 3,5 млрд. предната година и при 3 млрд. по-предната година. Колкото повече затъваме в кризата, толкова повече истински пари изнасяме към Русия. Какво остава да се случи тогава с цените на стоките в България – ясно, че ще се покачват. Тази политика на незатваряне на възможностите да се внасят в огромни количества чужди стоки, от които да изтича добавена стойност от България, плюс блокираните пари, плюс злоупотребите на монополите са факторите, водещи до обезценяване на парите, а то на практика удря всички.

.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.