Предстоящи събития

„Индустрия 4.0“ и бъдещето на производството

18 сеп. , 2017  

Как новата революция ще повлияе на средата ще търси отговор специална конференция в Пловдив

Марсоходът Curiosity кацна на Марс през 2012 година, за да проучва повърхността на планетата. Преди обаче НАСА да изпрати машината в Космоса, тя е тествана над 8 хил. пъти, без дори да се монтира и едно болтче по нея. Всяка част е подложена на тест дигитално. Софтуерът на Siemens PLM създава виртуални близнаци на продукта, за да се тестват различни дизайни. Технологията оптимизира производствения процес, а крайният продукт е готов до 50% по-бързо.

Това, което НАСА можеше да си позволи преди десетина години, днес е достъпно за все повече производства по целия свят. Компании в Пловдив например вече предлагат такива технологии на всеки желаещ. „Индустрия 4.0“ – този объркващ термин, който някои експерти наричат новата индустриална революция, вече навлиза в живота ни.
Най-общо, идеята е същата като при останалите индустриални скокове: по-бързо, по-ефикасно, по-интелигентно производство, с по-малко човешки труд. Или изобщо без, казват някои.

Машините отдавна са навлезли в индустрията. След изобретяването на парната машина през ХIХ век и масовата електрификация на поточните линии през 70-те години на миналия век машините започват постепенно да заместват ръчния труд. Различното днес е, че сме на прага на революция в изкуствения интелект, която позволява все повече компании да изграждат цялостна онлайн система на производство, в която хората са все по-малко.

Механизацията на процесите води до отнемане и отваряне на нови работни места: ще са нужни специалисти, които да наблюдават действията на роботите, да откриват креативни решения на проблеми, да асистират при нужда. В логистичния сектор например Amazon използва все повече асистенцията на роботи, които максимално бързо да пренасят даден продукт от мястото му в склада до работника, който трябва да го опакова.

„Индустрия 4.0“ събира в себе си развитието на генетиката, изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, биотехнологиите, 3D принтирането. Тя съчетава реалния свят на производството с дигиталния свят на компютърните науки, създавайки екосистема, в която човек и машина работят заедно за пълна оптимизация.

Четвъртата стъпка в индустриалната революция повдига въпроси как изкуственият интелект да се интегрира в системата, как да ориентират различните бизнес сектори към промяната, как ще се генерират новите работни места.

На всички тези въпроси, които вече стоят пред бизнеса и хората тук, ще се стреми да отговори годишният бизнес форум Industry 4.0, който ще се състои на 28-29 септември 2017 година в Пловдив. Съорганизатори са „Капитал“, Industry Watch, „Тракия тех“ и община Пловдив.

На конференцията ще присъстват специалисти от всички области – през институциите, очертаващи и финансиращи средата като Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, гигантите, които владеят онлайн средата и ще са все по-важни за индустрията, като Google и Microsoft, до самата индустрия и различни нейни представители – например швейцарецът Йозеф Шети, който от фабриката си в Костиево работи от известно време по дигитализацията на индустриалните процеси, до Красимир Петков от производителя на роботи „Милара“. Ще има и специално място за хората, които променят средата – например професор Ахмед Буснайна, който обещава нанотехнологична революция, както и естествено разговор за как да се промени образованието, така че да отговаря на новите изисквания.

Източник: http://www.capital.bg

, , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.