BgEconomist,Технологии

Какво да очакваме от технологичната индустрия през 2021 г.

16 мар. , 2021  

През последните седмици на 2020 г. надвиснаха големи тъмни облаци над Google, Facebook, Amazon и Apple, което може да изпълни 2021 г. с много предизвикателсва.

През декември американските федерални регулатори и над 45 прокурори повдигнаха обвинения на Facebook, твърдейки, че компанията злоупотребява с пазарното си надмощие, за да задушава конкуренцията, пише BBC.

Също през декември Европейската комисия представи дългоочаквания Закон за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари, които напълно да променят начина, по който се регулират технологичните гиганти. В Обединеното кралство Службата за конкуренция и пазари предложи правно обвързващ кодекс за поведение и препоръча на ново звено за цифровите пазари да бъде предоставено правомощието да налага значителни санкции.

Технологичният сектор ще бъде развълнуван да види как администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън се справя с Big Tech – най-големите и доминиращи компании в индустрията на информационните технологии в САЩ, а именно Amazon, Apple, Google, Facebook и Microsoft.

В миналото Байдън беше изключително критичен към големите технологични фирми, по-специално към Facebook. В интервю за New York Times през януари той каза, че ключов законодателен акт, който защитава фирмите в областта на социалните мрежи, трябва да бъде отменен. Въпросният Раздел 230 казва, че социалните медийни платформи обикновено не носят отговорност за незаконни или проблемни публикации, които потребителите правят.

През октомври правителството на САЩ повдигна обвинение срещу Google, че компанията е нарушила законодателството в областта на конкуренцията, за да запази монопола си върху търсенето в интернет и онлайн рекламата.

Работа от вкъщи

Изглежда работата от вкъщи навлезе в живота ни и ще се задържи дълго. Според проучване, проведено за CCS Insights, 60% от бизнес лидерите в Западна Европа и Северна Америка очакват поне 25% от работната им сила, а в някои случаи и целият им персонал, да работят поне отчасти от дома си, дори когато пандемията приключи.

През октомври Dropbox заяви, че всичките ѝслужители може да работят от вкъщи. Twitter има същата политика. От Microsoft и Facebook също заявиха, че значителен брой от техните служители могат да работят от дистанция за постоянно. Това е нов пазар, който технологичните фирми да използват. Може да се очаква разработването на т.нар. „домашни пакети“, които да се предлагат от доставчици на интернет услуги и други технологични фирми. Това може да предполага разработването на специален софтуер или по-сигурен рутер, който да помага на хората, когато работят от вкъщи, като се грижи за личните данни и служебната информация.

Източник: www.financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.