Световна икономика

КНСБ иска законодателство, което да ни пази от роботите

13 сеп. , 2017  

КНСБ иска законодателство, което да регламентира ролята на дигитализацията и човешкия фактор на пазара на труда. Тези норми трябва да гарантират, че човекът ще продължи да има ключова роля и няма да бъде изместен от новите технологии, заяви пред форума „Бъдещето на труда – такова, каквото го искаме“ лидерът на конфедерацията Пламен Димитров.

Регионалната конференция, която се провежда в Баку, е организирана от Бюрото за работнически дейности (ACTRAV) към МОТ и на нея са поканени лидери на синдикални организации, представители на научните среди и бизнеса от Европа и страните от региона на Централна Азия.

Дубай вече използва роботи-полицаи. Той се казва Реем, а не Робокоп. Първият хуманоиден робот, който се присъединява към силите на реда на Дубай, все още няма възможност д… Прочети повече

Нашата основна задача като общество е да не допуснем човекът да бъде изместен от машината, обяви още пред форума Пламен Димитров. Според него това трябва да бъде разписано законодателно в дългосрочен план, в тясна връзка с правилата за добро управление и мениджърска отговорност. „Когато се говори за индустриализация, трябва да се има предвид и факта, че правителствата по света и в Европа вече сe свиват откъм разходи. Притискат ги високите нива на държавен дълг, както и натискът към тях за повишаване на доходите.

Индия създава войници-роботи с изкуствен интелект Индийската Организация за отбранителни изследвания и разработки смята да създаде „бойни роботи” с „високо ниво”… Прочети повече

От тази гледна точка все по-важна е ролята на държавата като фактор, който подкрепя своите граждани – независимо дали става въпрос за дигитална революция или нарушени права“, изтъкна още лидерът на КНСБ. Той предупреди, че в последните години драстичните разлики в заплащането, както и в другите форми на социална икономика, раждат недоверие към политическите елити и обществената организация като цяло.

„Затова дигиталните предизвикателства могат да се превърнат в катализатор на радикална политическа реторика и нови крайни политически субекти. Това е нещо, която трябва да спрем още в зародиш“, категоричен беше лидерът на КНСБ.

Превземат ли ни роботите? Сингурлярност е точката, в която изкуственият интелект ще достигне и ще надмине човешкия разум.Този сюжет лежи в основата на безкрайния… Прочети повече

„Темата за дигитализацията е изключително важна за България. Причината е, че нашият трудов пазар е сред най-застрашените от въвеждането на нови технологии“, допълни той. „Независимо, че имаме най-бързия достъп до интернет в сравнение със страните от Стара Европа, ние изоставаме от процеса на дигитализация. Например в Естония правото на интернет е гарантирано на всички граждани от 2000 година. Там всяко дете в училище има таблет, докато у нас и в Румъния близо 30% от учениците никога не са използвали интернет“, коментира Димитров. Според индекса на дигиталната икономика на ЕС страната ни и регионът като цяло, в това число държави като Гърция, Хърватия, Румъния, заемат едно от последните места. Един от примерите е, че за последните пет години броят на заетите в IT-сектора се е увеличил с над 56%, а тези в информационните услуги – със 73%, но България все още се намира на едно от последните места по въвеждането на нови технологии в областта на индустрията.

Източник: © Actualno.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.