Икономика за всички,Новини от България

Кога ще започне възстановяването на икономиката на България

17 ное. , 2020  

Реалното възстановяване на икономиката се очаква да бъде през 2022 година най-рано. Това показва есеннна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Анализът е направен при съобразяване със сегашната епидемиологична обстановка.

От финансовото министерство констатират, че увеличената несигурност през 2020г.се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити, информира infostock.bg.

През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната все още слаба инвестиционна активност в частния сектор.

НСИ: Българската икономика е нараснала с 3,1% през 2018-а - Money.bg

Прогнозата е реалният брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020г. да се понижи с3%, като през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП.

Очаква се европейската икономика да се свие с 8.3% през 2020г., докато спадът на световния БВП ще е с 4.7%. Растежи ще се наблюдават от 2021г.,като икономическата активност в ЕС ще нарасне с 5.8%, а на света–с 5.1%.

Възстановяването ще е по-бързо при развиващите се пазари, като световната икономика ще достигне предкризисните си нива по-рано, сравнено с европейската, сочат прогнозите.

Заедно с възстановяването на икономиката през 2021г.се очаква коефициентът на безработица отново да възстанови низходящия си тренд, наблюдаван през преобладаващата част от последните десет години и средногодишната стойност на показателя за 2021г.да намалее до 5.2% и до 4.6% през 2022г.

След това прогнозите са коефициентът на безработица да се стабилизира около достигнатото ниво преди кризата причинена от пандемията.

Малки и средни предприятия вече могат да кандидатстват за държавна помощ - Times.bg

През 2021 г. домакинствата отново ще започнат да търсят кредити, сочи прогноза на финансовото ведомство. Това ще подпомогне възстановяването на потребителските им разходи, в синхрон с ускорението в растежа на компенсациите на наетите.

 www.financebg.com

, , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.