BgEconomist,Световна икономика

Кофас: Най-мащабният спад на световния БВП

14 ян. , 2021  

Анализирайки сигналите от средата, кредитната агенция Кофас подлага на ревизия промените в БВП в света – очакванията са спадът за 2020 г., в резултат на кризата с COVID-19 да е по-малък, но и възстановяването през 2021 г. също да е по-скромно от първоначално предвижданото.

Преразгледаната оценка е спад до -4,8% за настоящата година и повишаване с 4,4% за следващата, информира economynews.bg.

На практика това е най-мащабният спад на световния БВП от Втората световна война насам.

Глобалната икономика ще се свие с най-малко 6 на сто тази година заради последиците от пандемията с Covid-19, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде АФП. Тя предупреди, че възстановяването ще бъде „бавно и несигурно“.

„Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто до края на годината. Въпреки това се очаква той да нарасне с 4,7% през следващата, което обаче е по-малко от първоначалните ни прогнози. Старата ни оценка бе за ръст от 6 на сто за 2021 година, а според актуализираната разширението на икономиката ще е по-ограничено“ съобщи Грегорж Шиелевич, регионален икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.
JP Morgan очаква спад на БВП на САЩ с 40% и ръст на безработицат до 20% - Бизнес - БНР Новини
Има и разлики в спада по страни. В Европа данните за Великобритания са, че този показател ще отбележи намаление с -11%, като очакванията са през следващата година да се възстанови със 7%.

Прогнозите за държавите от Западна Европа са сходни, като най-нисък ръст на БВП за следващата година се очаква при Германия (+4,3%) и Италия (+5,7%). САЩ и Япония също са сериозно засегнати от икономическите последици от кризата. Изследването сочи, че възстановяването на БВП за тях ще е съответно +2,9% за САЩ и +1,6% за Япония.

От друга страна се отбелязва ръст на политическите и социални рискове в света. Според Кофас най-високите индекси за политическа и социална нестабилност са отчетени в Мексико, Турция и Русия, като данните за регионът на ЦИЕ засега са доста по-оптимистични.

 

www.financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.