Новини от България

Кръгла маса преборва демографската криза с иновативни решения

27 юли , 2017  

Демографския ръст в България отново е на дневен ред, като днес ще се проведе кръгла маса по темата с участието на вицепремиера Валери Симеонов, който е и председател на „Националния съвет по демографска политика”.

Експерименти от социалната практика разкриват проблемите, решаването на които е първа стъпка в преодоляване на демографската криза и на недостига от научно-технически специалисти за икономиката на страната, съобщава Канал 3.

Според организаторите на форума тези проблеми могат да се разрешат чрез политика, която да кара младите да учат и работят в България. Трябва да се привлекат и емигриралите научно-технически специалисти и завършващи студенти в чужбина. Има предложение и за привличане у нас на децата на българи в чужбина и предлагане на работа в България на специалисти с висше образование по определени от работодателските организации и Агенцията по заетостта специалности.

Дискусията ще бъде ориентирана към изясняване ролята и мястото на всеки от участниците в кръглата маса в реализирането на идеята „За ускорен репродуктивен демографски ръст”. На масата ще седнат още зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, образователният министър Красимир Вълчев, председателят на търговската палата Цветан Симеонов и други.

Източник Blitz.bg: https://www.blitz.bg/ikonomika/krgla-masa-preborva-demografskata-kriza-s-inovativni-resheniya_news532184.html

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.