Световна икономика

Къде сме в индекса за дигитализация на бизнеса?

8 май , 2018  

България е класирана на 58 място от 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса, изготвена от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.

Индексът EDI (Enabling Digitalization Index) оценява уловията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните страни. За целта се използват 5 критерия с възможност за максимална оценка от 100 точки по всеки един от тях – регулации, знание, свързаност, инфраструктура и мащаб.

В класацията за 2018 година България губи две позиции спрямо предходната година, когато е заемала 56 място. Страната ни постига средно 40 точки от петте показателя.

В челната тройка на EDI класацията на Euler Hermes се нареждат САЩ, Германия и Холандия съответно с 87,0, 75,3 и 74,3 точки. По-напред от страната ни се класират държави от региона като Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Хърватска.

Важно е да се има предвид, че индексът EDI не мери самата дигитализация в съответната държава, а се фокусира конкретно върху условията за развитието на бизнеса с помощта на дигитализацията и съответно върху рисковете от евентуалоно забавяне, информира technews.bg.

Този фактор е с все по-голяма тежест за икономиките по света през последните години и е пряко свързан с увеличаването на стойността на създавания продукт, навлизането на нови услуги, промяната на потребителското поведение (онлайн търговията), повишаването на производителността чрез автоматизация, както и социалните механизми (разрастването на социални мрежи).

В резултат на това, според експертите на Еuler Hermes, към днешна дата дигитализацията стои зад създаването на около една трета от стойността в световната икономика. Тенденциите са категорични, като през 2017 година в САЩ се отчита 16% ръст на електронната търговия, докато за същия период традиционната търговия е нараснала с 4,4%. В Китай увеличението за е-търговията е 32% в сравнение с 10% за традиционната.

Източник: financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.