комисия, лиценз, отнемане, застраховател

новини и събития

КФН отне лиценза на „ЗК Юроамерикан“

19 дек. , 2019  

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че е отнела лиценза на застрахователна компания „ЗК Юроамерикан“ АД.

Решението е взето в рамките на заседание на регулатора, на което е се е стигнало до заключение лицензът на компанията да бъде отнет. Причината за това са извършени груби нарушения, а КФН визира и основания по Кодекса на застраховането.

Компанията не е извършвала дейност в срок от повече от половин година. Освен това е спряла да отговаря на условията за издаване на лиценз, в случая да спазва изискванията във връзка със системата на управление по глава седма на Кодекса на застраховането. Не на последно място „ЗК Юроамерикан“ АД не е предоставила доказателства, че лицата, които изпълняват ключови функции, отговарят на изискванията за квалификация и надеждност.КФН отне лиценза на „ЗК Юроамерикан“.

От Комисията за финансов надзор са направили проверка, благодарение на която са открили, че застрахователят не разполага с Информационна система, информира в.24часа.

„Неизпълнението на това задължение от страна на „ЗК Юроамерикан“ АД представлява грубо нарушение по смисъла на чл. 40, ал. 2, т. 8 от КЗ“, се посочва още в съобщението на КФН.

В него се допълва, че Стефан Петров Стефанов е назначен от комисията за квестор на „ЗК Юроамерикан“ АД до назначаването на синдик от съда или до вписването на ликвидатор на дружеството.

Решението на КФН ще бъде изпратено на Агенцията по вписванията за вписване на обстоятелствата, съответно за обявяване на актовете в Търговския регистър.

financebg.com

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.