Икономика за всички

МВФ се обяви срещу самодоволството на фона на икономическото възстановяване

6 дек. , 2017  

Световните финансови лидери се обърнаха към централните банкери с призива да се придържат възможно най-дълго към политиката на ниски лихвени проценти.

По-силният растеж на световната икономика е възможност за правителствата да изпълнят трудни реформи, обявиха страните членки на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от DPA.

По-рано през седмицата, преди редовната си годишна среща, институцията прогнозира, че глобалният растеж ще се ускори до 3,6% тази година и 3,7% догодина, след като през 2016 г. отслабна до 3,2%.

Управителят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс, който председателства Международния паричен и финансов комитет (МПФК), ръководен орган на МВФ, заяви, че „силният консенсус“ на финансовите министри и централните банкери, събрали се във Вашингтон, съдържа оптимизъм за посоката на световната икономика.

В изявление МПФК призова страните с високи дългове да контролират бюджетите, а останалите да използват капацитета, за да инвестират в инфраструктура. Работата за укрепване на банковите системи трябва да продължи, за да се изгради устойчивост на бъдещи сътресения, се отбелязва в комюникето.

Комитетът предупреди, че темповете на растеж на световната икономика могат да се засилват, но възстановяването още не е приключило, предаде ТАСС.

След съботното заседание управляващият директор на МВФ Кристин Лагард прикани международната общност да извърши комплексни реформи, докато възстановяването на световната икономика продължава и „прозорецът на възможностите“ е отворен.

„Именно когато слънцето грее, трябва да поправите покрива“, заяви на пресконференция Лагард, цитирана от информационните агенции.

Световните финансови лидери се обърнаха към централните банкери с призива да се придържат възможно най-дълго към политиката на ниски лихвени проценти, която направи тегленето на кредити привлекателно и помогна да бъде защитено подобряващото се, но все още крехко световно икономическо възстановяване, отбеляза AP.

Като обяви, че „възстановяването не е завършило“, дори осем години след финансовата криза от 2008 г., 189-членният Фонд приключи есенните си срещи с комюнике, предупреждаващо, че „няма място за самодоволство“ в момент, когато страните се изправят срещу нови предизвикателства пред глобалния растеж, идващи от редица заплахи като атаките срещу киберсигурността и последствията от климатичните промени.

Членовете на МВФ подкрепиха предпазливо укрепването на световната икономика и признаха, че не са излезли от трудното положение на фона на борбата с вялата инфлация, ниския потенциал за растеж и неравномерното възстановяване, помрачаващо перспективите, обобщи Ройтерс.

(БТА)

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.