BgEconomist,Новини от България

Напусна ни професор д-р ик. Иван Николов Георгиев

18 ное. , 2017  

На 16 ноември 2017 г. след тежко боледуване ни напусна завинаги професор доктор на икономическите науки Иван Николов Георгиев. Прекланяме се пред неговата достойна личност и посветеността му на науката като изследовател и стопански ръководител през всички години на жизнения му път, отдадени на всеотдайно служене на общественото и научно поприще на съвременна България.

От името на Съюза на икономистите в България  изразяваме дълбока почит към паметта на скъпия ни колега, съратник,  научен ръководител и приятел професор Иван Николов и изказваме най-дълбоките си съболезнования на неговото семейство, близки и приятели.

Професор Иван Николов е български политикономист, управленец –новатор, чиято научно-творческа и приложна дейност ни оставя в наследство богата палитра от идеи, цели и задачи за преосмисляне и преориентация към по-добра и по-справедлива социално–икономическа политика. Като един от учредителите на  Института по социално управление от 1968 г.и по-късно като дългогодишен ръководител на Института  проф. Иван Николов има съществен принос за издигане ролята на науката и нейните съвременни постижения в услуга на модернизацията на социално-икономическото развитие на България на основата на прилагане на системно-аналитичния и програмно-целеви подход.

От самото начало на трудовата си кариера от 1951 г. като асистент и лектор по политическа икономия на капитализма, а след това и политикономия на социализма, той остава верен на творческата си природа добросъвестно да овладява и развива теоретико-методологическия инструментариум за анализ на икономическата система и нейното развитие и  управление. С цялостното си творчество проф.Николов  има съществен принос в овладяването на системния анализ и съвременната кибернетика в интерес на усъвършенстване на социално-икономическото управление в България.

В професионалната си кариера той остана неотклонно и последователно ангажиран да служи на достойната за икономиста цел: да се анализират промените в управлението на народното стопанство, да се разкриват проблемите на управленските структури и на кибернетичните системи с цел усъвършенстването им.

Проф. Иван Николов ще остане в паметта на поколенията с  последователната си посветеност на идеята за модернизацията на социално-икономическата система на България. Цялостното му научно творчество, преподавателска работа  и обществена дейност ще ни дават  пример и занапред с неговата амбиция за иновативност и за обществена полезност в интерес на българския народ.

Поклон, дълбок поклон пред светлата му памет!

 

София, 17 ноември 2017 г.

       От    Съюза на икономистите в България

 

,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.