борса, компании, инвестиции

Предприемачество

На БФБ идват нови компании и публични предлагания

11 мар. , 2020  

Технологичният сектор определено е най-горещият у нас. Всеки инвеститор цели експозиция в него. В последно време разпознаваемият регионален играч „Телелинк„, чийто борсов дебют на Българската фондова борса (БФБ) предстои, разширява сферата си на дейност и залага на услуги с висока добавена стойност – управляеми услуги, информационна сигурност, интернет на нещата, офис производителност. За това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria борсовият анализатор Красимир Атанасов.

„На инвеститорите ще бъдат предложени до 30% от съществуващите акции при минимална цена от 7,60 лева за акция. Това ще позволи ликвидност на инвестицията. Те предлагат да се разпределя 50% от печалбата. В този ред на мисли има комбинация от дивидент и търсене на растеж“, посочи той.

По думите на Атанасов компанията има висока концентрация на клиентската база. „При „Телелинк“ става въпрос за продажба на съществуващи акции, т.е. набраните средства ще отидат при мажоритарните акционери. Така те получават разпознаваемост на БФБ“, уточни анализаторът.

През 2019 г. компанията отбелязва 5% спад на консолидираните си приходи – какви са причините за това?

„Когато един голям клиент забави своите покупки, това се случва нагледно. Тази година очакват този момент да се компенсира, включително спечелването на една голяма държавна поръчка. Мениджмънтът се опитва да диверсифицира бизнеса на компанията – от нискомаржовите продукти и услуги минават към по-висок марж“, посочи Красимир Атанасов, информира investor.bg.

Той коментира и новината, че Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за IPO на публичното дружество „Илевън Кепитъл“, което ще търси до 4 млн. лева свеж ресурс, за да инвестира в стартиращите компании в портфейла си.

По неговите думи 4 млн. лева са твърде малко за големи инвеститори. Това е подходящо за пазара за растеж на малки и средни предприятия към БФБ – BEAM, но там ограничението е един милион евро, което според Атанасов трябва да се увеличи до 3-5 млн. евро.

Свързано изображение

“Намерението на Първа инвестиционна банка да набере до 200 млн. лева през капиталовия пазар чрез 40 млн. нови акции ще е най-голямото набиране на ресурс през борсата в България, пресметна борсовият анализатор и напомни, че Инвестбанк също е със заявка за увеличение на капитала.

„Налице е изчистване на балансите и подготвка за публично предлагане и при двете банки„, каза Красимир Атанасов.

 

 

Financebg.com

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.