Форуми на СИБ

На кръгла маса дискутират въпросите за неоиндустриализацията на България

21 апр. , 2017  

Дискусия №1 от поредицата дискусии на тема: Високотехнологична индустриализация в България и търсене на собствен икономически модел“ – проведена на 20.04.2017 г. Форуми на Съюза на икономистите в България

Перспективата за България е в разработването на собствен икономически модел. Това дискутираха експерти по икономика на Кръгла маса проведена на 20.04.2017 г. в Пловдив, организирана от Съюза на икономистите в България, „Корпорация за технологии и иновации“ , Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация, „Етик Финанс“ АД и електронно научно списание „Финанси“ на тема: „Високотехнологична индустриализация в България и търсене на собствен икономически модел“.
В „Бяла книга за нова нисокотехнологична индустриализация 2015-2025 г“. е направен анализ как се тълкува думата „индустриализация“ в Америка, Европа и България, като са очертани силните и слаби страни на отделните икономически модели. Интересни са моделите на Китай, Турция, Иран и Унгария, Гърция, коментира докторът по икономически науки инж. Петър Нейчев, председател на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация и зам. председател на Съюза на икономистите в България.

Д-р Нейчев каза още, че работата на икономистите е да правят именно такива модели, а не да се занимават с енергетика и земеделие.Той посочи Германия като пример за висок процент на индустрия, която повишава техния стандарт- 30 % .

Според проф. д-р ик.н. Асен Конарев България не може да живее само от чужди инвестиции и средства, безвъзмездно отпуснати от фондовете на ЕС.

„Не може да се развива иновативна икономика без солидна индустриална база“, коментира още д-р ик. Петър Нейчев. Стефан Прончев пък посочи приетата програма за индустриализация на САЩ, която е довела в последните години до откриването на 318 000 нови работни места.
В публикуваната „Бяла книга за нова нисокотехнологична индустриализация 2015-2025 г“. е отразена позицията на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация и може да послужи като основа на обществена дискусия при търсене на собствен български икономически модел. Конкретизирани са три приоритетни направления като съдържание за бъдещата дългосрочна Статегия за високотехнологичната индустриализация на България – информационна индустрия, преработвателна индустрия и туристическа индустрия.

Темата за реиндустриализацията не намери място в политическата дискусия на Европейската комисия, независимо от подкрепата на председателя Жан-Клод Юнкер. Независимо от това похвална е инициативата на екип от научни деятели и специалисти като проф. д-р Асен Конарев, д-р инж. Петър Нейчев, д-р и.к. Тоде Тодев, ст.н.с. Владимир Рибаров и др. да разработят и публикуват второ допълнено DVD издание на известната вече „Бяла книга“ и да инициират дускусии в полза на обществото.
Очаквайте продължение…

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.