Без категория

Пловдив с риск от свръхзадлъжнялост, твърдят икономисти

4 апр. , 2015  

Снимка: Topnovini.bg

Снимка: Topnovini.bg
 

Пред три сериозни риска е изправена Община Пловдив – риск от свръхзадлъжнялост, от отблъскване на инвеститори и от административна неефективност. Това сочи анализ на финансово-икономическата ситуация в Града под тепетата, изготвен от Съюза на икономистите в България. Изследването представи проф. Кръстьо Петков, ръководител на изследването.

„Задълбочава се кризата, в която живеем, изследването е вид предупреждение към местната власт“, коментира Петков.

Все пак Пловдив се сдобива с добра обща средна оценка, сочи изследването. По-конкретно градската администрация е оценена със „среден“, „много добър“ полячава състоянието на инфраструктурата, „добър“ е демографският показател, оценка „добър“ Пловдив получава за околната среда и „среден“ за социалната среда.

По думите на Петков моделът на развитие на Пловдив е контрастен, от една страна има добри показатели по едни направления, но има и сфери на изоставяне, което се наблюдава не само по отношение на някои показатели, а и по отношение на потенциала, който притежава градът.

Националните кризи и политическата нестабилност са фактори, които би следвало да бъдат взети под внимание, категоричен бе Кръстьо Петков, но поясни, че град като Пловдив, притежаващ големи инфраструктурни възможности, би трябвало да пригежава алтернативи, които да прилага точно в моментите на кризи и трусове.

Докладът на икономистите разкрива още, че Пловдив не е сред градовете, радващи се на прилив на инвестиции и европейски средства.

„Нямаме откровен отговор на този въпрос – за България знаем, че това се дължи на неефективна правосъдна система, корупция и бюрокрация. Отнасят ли се обаче тези фактори за Пловдив, или не? Отговорът на анализа трябва да даде решение на проблема“, посочи Петков. 

Друг проблем икономистите виждат и в раздутата администрация – в Пловдив има 9611 служители, зависещи от Общината, която на практика се явява най-големият работодател. Въпросът за ефективността на администрацията е сериозен, посочват от Съюза на икономистите. По този проблем трябва обаче тепърва да се прави анализ колко пловдивчани обслужва един служител и колко души обслужвани граждани се падат на един зает.

За да се избегне задълбочаване на кризата, икономистите препоръчаха съкращаване на административния апарат с 1/4, публично обсъждане на стратегия за Пловдив и региона до 2012 година, подробен анализ на общинския бюджет от началото на кризата до 2020 година, както и създаване на икономически съвет към Общината.

„Това е необходимо, тъй като Пловдив се изправя пред свръхзадлъжнялост, най-голямата тежест от която ще се усети през 2017-2018 година“, посочи Петков и посъветва Градът под тепетата да вземе пример от Бургас, оформил се като модел на голяма община, различна от Софийската.

***
Допълнителни информации за пресконференцията може да се намерят на следните линкове:

02 aприл 2015г.
МАРИЦА
 http://www.marica.bg/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D…
%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B2-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-news388457.html

 http://www.marica.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D1%82%D…

ДАРИК
 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1415060


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.