BgEconomist,Предстоящи събития

Покана за конференция

2 ное. , 2018  

Уважаеми дами и господа,

Фондация „Фридрих Еберт“ и Институтът за икономика и международни отношения провеждат поредното си изследване, свързано с пазара на труда в България. През тази година темата на изследването е „Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика“. В рамките на този проект се анализира презграничното движение на работна сила, отражението на този процес върху икономиката и тенденциите за неговото развитие. Изследват се мотивите, които водят до нетна трудова емиграция и се предлагат редица политики, с които този процес може да се ограничи.

В началото на месец октомври представихме резултатите от социологическо проучване, което изследва мотивите и нагласите за трудова емиграция. Социологическото проучване беше осъществено от агенция „Сова Харис“ по поръчка на Фондация „Фридрих Еберт“. Резултатите показаха, че близо 1/3 от българските граждани в трудоспособна възраст обмислят възможността за емиграция. Въпреки, че данните на НСИ показват бавно затихване на процеса на нетна емиграция, потенциалът тя отново да се активизира при неблагоприятна среда, остава. Като основен мотив за емиграция се посочват заплащането на труда, но също и редица други фактори, свързани със сигурността и предвидимостта на живота – включително системите за здравеопазване, образование, лична сигурност и т.н.

Имаме удоволствието да Ви поканим за участие в конференция за представяне на резултатите от проекта. Освен вече представеното социологическото проучване, той съдържа и иконометрично проучване за ефекта на външната миграция върху българската икономика, както и обобщен анализ и препоръки за бъдещи политики.

Водещо изказване ще направи вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Ще се радваме на Вашето присъствие и участие, което със сигурност ще допринесе за високото качество на дискусията. Конференцията  ще се проведе на 8 ноември 2018 г. в парк-хотел Москва, в София, от 10 ч.

Programa 08112018 за  конференцията!

Очакваме потвърждение за участие до 28.06.2018 г. на  office@eiri.bg или pentcho.houbtchev@fes.bg

С уважение,

Ивайло КАЛФИН                                       д-р Хелене КОРТЛЕНДЕР

ИИМО                                                                 Директор за България

                                                                               Фондация „Фридрих Еберт“

 

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.