BgEconomist,Световна икономика

Прогноза за 6% ръст на глобалната икономика

23 сеп. , 2021  

Глобалната икономика ще нарасне с близо 6% през 2021 г. благодарение на набиращата скорост ваксинация срещу Covid-19, като в същото време Съединените щати наливат трилиони долари в най-голямата икономика в света, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при обявяване на най-новите си макроикономически прогнози.

Понастоящем световната икономика се завръща към нивата на предпандемична активност, но реалният глобален доход все още ще остане с около 3 трилиона щатски долара по-нисък до края на 2022 г., отколкото би бил без коронавирусната криза, информира economynews.bg.

ОИСР обаче предупреди, че продължава да има „твърде много насрещни ветрове“, тъй като недостатъчно ваксини достигат до нововъзникващите икономики, което прави света уязвим за вариантите на Covid-19.

В последния си доклад „Икономически перспективи“, ОИСР вече очаква световната икономика да нарасне с 5,8% през 2021 г. и с 4,4% през 2022 г., като това представлява възходяща ревизия спрямо мартенската прогноза за повишение на глобалния БВП с 5,6% през тази и с 4,0% през следващата година. Този очакван икономически подем следва масивната глобална рецесия през миналата година, която беше причинена от серията локдауни и ограничения за пътувания от страна на редица правителства с цел забавяне разпространението на коронавируса.

„С известно облекчение можем да видим как икономическите перспективи просветляват, но с известен дискомфорт го правят по много неравномерен начин“, заяви шефът на ОИСР Лорънс Бун.До този момент възстановяването е неравномерно, като САЩ и Китай вече се връщат на нивата си от преди пандемията и се очаква да отбележат много по-силен растеж от други големи икономики като тези на Япония и Германия.

Според ОИСР икономиката на САЩ ще отбележи растеж от 6,9% през настоящата година, намирайки подкрепа от плановете на администрацията на Байдън за стимулиране за много трилиони долари, като това представлява възходяща корекция на прогнозата от март за повишение с 6,5 на сто. За 2022 г. обаче се очаква забавяне на американския растеж до 3,6% спрямо мартенска прогноза за повишение с 4 на сто.

Вижда се, че плановете за стимулиране в САЩ биха добавили 3-4 процентни пункта към растежа на американската икономика и около 1% към глобалния растеж, като същевременно ще успее да върне водещата световна икономика на нивата отпреди кризата още до средата на 2021 година.

 

Източник: www.financebg.com

 

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.