Бъдни вечер, празнуване, традиции

Предстоящи събития

„Тренд“: 72 % от българите спазват традициите на Бъдни вечер, но само 13 % постят

20 дек. , 2019  

Седемдесет и два процента от българите спазват традициите на Бъдни вечер, но само 13 процента постят, показват данни от проучване на „Тренд“, посветено на нагласите на българите за предстоящите коледни и новогодишни празници. Изследването е направено между 29 ноември и 9 декември сред 1006 души и е представително за пълнолетното население на страната.
Сред постещите най-голям дял са хората над 60 години. 87 на сто от българските граждани ще празнуват Коледа. Тези, които заявяват, че няма да отбележат празника, са най-вече представители на религиозните общества, уточняват от „Тренд“.
За 35 на сто Коледа е по-важен празник от Нова година, но най-голям дял – 43 процента, смятат, че двата празника са еднакво важни.
69 на сто от анкетираните декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници, а малко над една пета – 21 процента, споделят, че не възнамеряват да купуват. Основната група от тези, които няма да купуват подаръци, са хора над 70 г.
През 2017 г. делът на възнамеряващите да отделят между 21 и 50 лева за подаръци е най-голям – 23 на сто, а през 2019 г. от „Тренд“ регистрират положителна тенденция в това отношение – дяловете на планиращите да отделят между 81-100 лв. и 101-200 лв. за подаръци са по 19 на сто.
Най-голям дял (33 на сто) планират да отделят до 100 лв. за коледните и новогодишните празници.
Близо три четвърти (74 процента) са тези, които украсяват дома си с коледна украса, а 25 на сто пък не украсяват домовете си.
Само един процент от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 79 на сто – в населеното място, в което живеят. През 2017 г., деклариращите, че ще прекарат Коледа в населеното място, в което живеят, са 84 на сто.
12 на сто ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (60 процента) ще празнуват вкъщи. Само 6 на сто ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 4 процента в заведение в друг град в България. Общо 2 на сто – както през 2017 г., ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.
За повече от половината български граждани (55 на сто) е най-важно времето със семейството и приятелите, което ще прекарат, когато става дума за коледните празници. 6 процента пък споделят, че за тях най-значимото са почивните дни покрай коледните празници, а за 7 на сто това са спазването на традициите.

 

Милен АТАНАСОВ

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.