Експертни мнения

Проф. Митко Димитров: 3% ръст на българската икономика не е достатъчен

8 юли , 2016  

Икономиката трябва да расте с поне 4-5%, за да повлияе на безработицата и възнагражденията, смята ръководителят на Института за икономически изследвания към БАН
3% ръст на българската икономика не е достатъчен, за да намери отражение върху богатството на хората. Икономическият растеж трябва да достига поне 4-5%, за да повлияе на безработицата и възнагражденията и да намери отражение върху усещането на хората, че нещо се е променило. Това каза проф. Митко Димитров, ръководител на Института за икономически изследвания към БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България има нереализиран потенциал за икономическо развитие. Тя разполага с неизползвани фактори за растеж, сред които попадат природните ресурси, които могат да бъдат използвани по-ефективно. Според проф. Димитров вътрешните фактори могат да окажат по-голямо влияние върху ефективността на икономическия растеж.

ЕС расте с ниски темпове, което се отразява в много по-голяма степен върху българската икономика, тъй като евросъюзът е основният търговски партньор на България, коментира още той как Brexit ще засегне българската икономика.

Според него трябва да се намери подходящата формула по какъв начин ЕС може да стане по-ефективен. Проблемът е как националните държави да се интегрират. Евентуална мярка за влизане на всички страни от ЕС в еврозоната и Шенген е стъпка в правилната посока, смята още проф. Димитров. да се привлече интереса на младите хора в страната към възможностите за развитие на предприемаческата инициатива и творческите идеи за започване на собствен бизнес, както и да провокира иновативното мислене. Проектите на младите икономисти са в областта на производството, туризма, търговията и консултантския бизнес. В категория „Студенти” на първо място е екипът на ШУ, в който влизат Дениз Еминов, Селиме Хасанова и Гюнер Зекрие. Още за наградите и възможностите, които дава на добрите студенти ШУ, чуйте от разговора на колегата Татяна Димитрова с Мая Господинова:

Източник: http://www.investor.bg/

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.