BgEconomist

Работодателските организации отказаха да преговарят за размера на минималните осигурителни прагове за 2017 г.

8 авг. , 2016  

Работодателските организации отказаха да преговарят за размера на минималните осигурителни прагове за 2017 г. По принцип този въпрос се дискутира с представители на държавата и синдикатите в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Четирите национално представени работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара и Търговско – промишлената палата са изпратили писмо по въпроса до финансовия министър Владислав Горанов и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.
В него бизнесът се обявява за премахване изобщо на минималните осигурителни прагове.

“В годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г. административно определяните прагове за минимален осигурителен доход се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, се посочва в писмото.
Минималните осигурителни прагове задължават бизнеса да назначават хора на съответните длъжности на определени заплати, независимо от това дали съответният човек има необходимите практически умения, или трябва да бъде допълнително обучаван. Според работодателите този подход води до увеличаване на сивия сектор, особено в определени региони, които са по-слабо развити икономически.
Причината е, че бизнесът не може да си позволи да плаща заплатите, определени чрез минималните осигурителни прагове, които са еднакви за цяла България – независимо дали става въпрос за София или за Северозапада.
Бизнес организациите подчертават, че препоръка за премахване на минималните осигурителни прагове са отправяли многократно и от Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.
Причината е, че подобно определяне на минимално възнаграждение за съответната длъжност няма в нито една друга страна – членка на Европейския съюз.
Припомняме ви, че от години работодателите у нас призовават да отпаднат минималните осигурителни прагове, но синдикатите са категорично против. Миналата година също не се стигна до разбирателство за размера им и тогавашният социален министър Ивайло Калфин наложи административно увеличение с 8%, което обаче според бизнеса не отговаря на развитието на икономиката, което е около 2 на сто.
Освен това работодателите настояват и за ясни критерии за определяне на размер на минималната работна заплата у нас. Знаете, в момента нейното увеличаване е въпрос на политическо решение.

Източник: http://www.tvevropa.com/

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.