синдикалисти ветарани КНСБ 2

новини и събития

Ветерани на синдикалното движение получиха наградата на името на проф. Кръстьо Петков

19 дек. , 2019  

Синдикатите са кауза, съвременният свят се нуждае от синдикати, не знам само колко светът се възползва от присъствието и дейността на синдикатите. Това заяви проф. Васил Мръчков след като получи наградата си за принос в развитието на синдикалната дейност на тържествена церемония в КНСБ, с която бяха отбелязани 140 г. от зараждането на синдикалната дейност в България. За принос в развитието й бяха наградени ветерани на синдикалното движение – Васил Мръчков, Георги Карауланов, Здравка Пеева, Васил Стоянов, Марина Гочева, Панка Бабукова, Мария Василева, Руси Карарусинов, Стефка Манчева, Райна Стоименова, Лиляна Димитрова, Андон Трайков, Владислав Панов. Наградата за цялостен принос в развитието на синдикалното движение е на името на проф. Кръстьо Петков.
Наградите бяха връчени от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, от президента на КНСБ Пламен Димитров и от изпълнителния секретар на КНСБ – Ася Гонева.
Връчването на наградите се състоя в Музея на синдикалната дейност в КНСБ. КНСБ създаде този музей преди пет години с любов и грижа за историята на работническото, на синдикалното движение, каза Пламен Димитров. По думите му със сбирката от КНСБ се опитват да пазят паметта и ценностите на синдикалното движение, да се предават на сегашните и бъдещите синдикални членове.
„Каузата на синдикализма, на справедливостта, солидарността и свободата е вечна. Това е нашата кауза, която ние споделяме и минаваме през много трудности. Често и политици, и работодатели, както и други групи от обществото, не ни разбират докрай, но ние знаем каква е целта ни, която 140 години я следваме“, отбеляза Димитров.
По думите на Димитров основната причина да се зародят толкова рано синдикалните дружества е Търновската конституция, като учителите в Шумен са създали първото синдикално дружество. Следва бързо разрастване на учителското синдикално движение. Учителите са последвани от печатари, лекари, занаятчии. През 1905 година е подписан първият колективен договор, като изненадващо за времето са извоювани много неща, отбеляза Димитров.
Социалният министър Деница Сачева отбеляза важността на КНСБ като уважаван партньор в социалния диалог. Към днешната дата КНСБ е лидер на различни процеси за подобряване на условията на труд, подобряване на икономическите обстоятелства, промени в законодателството, каза Сачева. Тя допълни, че не е изненадана, че учителите са сложили началото на синдикалното движение, защото по думите й благодарение на личности като Янка Такева, днес образованието е приоритет. Двойното увеличение на учителските заплати е съвместно постижение не само на правителството, но и на СБУ, на добрия социален диалог, каза Сачева. Министърът изрази надежда съвместно със синдикатите скоро да се постигнат и други мерки в подкрепа на хората.
Деница Сачева подари на синдикалния музей книга с илюстрации, направени от деца в неравностойно положение.

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.