Експертни мнения

Скок при назначените на минимална заплата очакват експерти

25 ное. , 2013  

„Хората, назначени на минимална работна заплата, ще се увеличат многократно, ако се приеме възстановяването на данъка върху минималните доходи”, прогнозираха единодушно в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, икономистът Владимир Каролев и зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

И тримата експерти недоумяват защо кабинетът е възприел това предложение на десницата от Реформаторския блок и смятат, че с такава промяна работещите на заплата, малко над минималната, сами ще искат да получават минималното възнаграждение от 340 лв., за да увеличат доходите си.

Димитър Манолов припомни, че синдикатите са за падането на „плоския” данък, „но не по този начин”. Той смята, че ходът с възстановяването на авансовия данък за минималните доходи е „глупав” и си го обяснява единствено с нежеланието да бъде въведено прогресивното данъчно облагане.

Димитър Бранков изрази негативната позиция на БСК, която се обяви категорично против това данъчно предложение. „За нас това е вид прогресивен данък и промяната може да доведе до увеличаване на сивия сектор в икономиката”, каза Бранков.

Владимир Каролв е изчислил, че „ако се въведе този необлагаем минимум, това означава над 1,5 милиарда лева по-малко приходи в бюджета, макар и за 2015 г.”.

Експертите посочиха, че промяната ще доведе и до „непарични загуби”, когато в НАП на опашка за подаване на декларации се наредят многократно повече хора, а данъчната администрация и бездруго е затрупана.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.