BgEconomist

Съболезнования по повод смъртта на професор, доктор на философските науки Кръстьо Петков Петков

27 дек. , 2016  

На 23 декември 2016 г. ни напусна завинаги професор Кръстьо Петков Петков. Той се бори упорито с коварната болест с изключителна сила на духа и до последните си дни продължи да работи всеотдайно на общественото и научно поприще и да съпреживява с нас актуалните събития и проблеми  на България.

От името на Съюза на икономистите в България  изразяваме дълбока почит към паметта на скъпия ни колега, съратник,  научен ръководител и приятел професор Кръстьо Петков Петков и изказваме най-дълбоките си съболезнования на неговата съпруга, деца и внуци, близки и приятели.

Като председател на Съюза на икономистите в България (СИБ) от 2012 г. досега, проф.Кръстьо Петков достойно работи за утвърждаване на мисията и ценностите, които обединяват българските икономисти  още от създаването на първото Българско икономическо дружество от 1895 г.  до наши дни – да се работи за напредъка на „народния поминък“ и за реалния прогрес в обществено-икономическото развитие на България.

Новаторският дух  на проф. Кръстьо Петков даде съществен принос в дейността на Съюза на икономистите за напредък в  преосмислянето на актуалните проблеми на икономическата политика за догонващо икономическо развитие в условията на членство на България в Европейския съюз. Той беше активен инициатор  на открити обществени дискусии по актуални и значими за българската икономика проблеми.

С присъщата му остра чувствителност към обществените дела и широта на творческите идеи, той вдъхновено и всеотдайно допринесе за търсенето и утвърждаването на новите тенденции в социално-икономическата теория и практика в нашата страна.

 

Благодарение на неговите усилия като председател на СИБ ежегодният Национален конкурс за млади икономисти – „Гласът на младите за силна икономика“  се фокусира върху стимулиране на интереса на младите хора в България към развитието на нови подходи към икономиката, както и преосмисляне и издигане на ролята на икономическата професия.

Кръстьо Петков Петков е български учен и политик, чиято активна дейност ни оставя в наследство богата палитра от творчески идеи, цели и задачи за преосмисляне и преориентация към по-добра и по-справедлива социално–икономическа политика. Бивш председател на КНСБ (1990-1997) той бе и народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 39-то Народно събрание. Цялостното му научно творчество, преподавателска работа  и обществена дейност може да ни вдъхновяват и занапред с неговата амбиция за иновативност и обществена полезност в интерес на българския народ.

В признание на приноса на обществената му дейност на 22 декември 2016 г. с решение на Управителния съвет на Федерацията на научно-техническите съюзи в Република България на проф. Кръстьо Петков бе присъден почетния знак на Федерацията.

Проф. Кръстьо Петков ни оставя от себе си вдъхновяващия и достоен пример на съвременен народен будител.

Поклон, дълбок поклон пред светлата му памет!

Съюз на икономистите в България


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.