смяна срокове трудова книжка

Предстоящи събития

До пет години сменяме всички трудови книжки

22 дек. , 2019  

След пет години настоящата трудова книжка с размер 10 на 12 см и обем от 32 страници окончателно ще излезе от употреба като официален документ, в който са вписани обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя.

Тя ще бъде заменена поетапно с нов по-голям и червен на цвят образец, който ще дава възможност за много по-четливо отразяване на данните за трудовите правоотношения на работниците и служителите. Това предвижда нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, изготвена от Министерството на труда и социалната политика и обсъдена на ниво държава, синдикати и работодатели. От вторник нормативният документ е предложен и за обществено обсъждане на правителствения портал https://www.strategy.bgй>. Крайният срок за обществената дискусия на проекта е 24 октомври, информира в.Сега.

Новият образец ще е задължителен от 1 юни 2020 г. за всички, които за пръв път постъпват на работа, както и за тези, които са загубили старите си трудови книжки. По него ще се издават книжки и при изчерпване на страниците на старата книжка. Пет години след влизане в сила на наредбата старите книжки ще престанат да важат – ще трябва да се приключат и да се издадат нови. Промените ще засегнат малко над 230 000 работодатели и 2 192 045 работници или служители на трудово правоотношение, се отбелязва в документите към новата наредба.

financebg.com

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.