BgEconomist,Технологии

Хибридният модел на работа става предпочитан в ИТ сектора

10 юни , 2021  

Обучението и хибридният модел на работа се налагат като приоритетни фактори при избора на работно място за ИТ специалистите у нас през последната година, белязана от Covid-19 пандемията, като изместват социалните придобивки, допълнителните дни годишен отпуск и креативните офис пространства. Това показва анализ на Немечек България на база проведени над 400 интервюта за работа с кандидати.

Свободата, която компаниите предоставят за работа в офиса и отдалечено, се цени от служителите
(снимка: Немечек България)

„Основен фактор при избора на месторабота остават финансовите условия, но наред с тях със значеща тежест на преден план излизат темите за стабилността на компанията-работодател и възможностите за професионално развитие с фокус върху обученията”, сподели Теодора Борисова, „Подбор и развитие на таланти” в Немечек България. „Над 60% от кандидатите поставят именно тези въпроси на първо място по време на интервютата”, допълни тя, информира technews.bg.

Ако допреди кризата  много ИТ специалисти у нас без притеснение избираха работа за компании с краткосрочни проекти, то сега повечето залагат като приоритет стабилността на работодателя и търсят дългосрочни ангажименти. По време на интервютата кандидатите споделят, че именно новата Covid-19 ситуация  е катализатор за промяна в нагласите им, като някои от тях лично са претърпели негативи от замразяване на активности. Това съответно ги кара да търсят работа по устойчиви проекти с история, които се развиват успешно с години и десетилетия.

Анализът показва още, че все повече кандидати за ИТ позиции се интересуват освен от възможности за повишаване на професионалната квалификация със специализирани курсове, участия в семинари и конференции, също така и от обучения за личностно развитие и т.нар. „меки умения”.

Анализ на нагласите на кандидатите и служителите през последната година показва още, че предпочитаният модел на работа е хибридният. Свободата, която компаниите са предоставяли и преди Covid-19 кризата за работа както в офиса, така и отдалечено, остава важна.

Аутсорсинг секторът може да се насочи към по-хибриден модел на работа - Bloomberg
Въпреки това обаче, по-голямата част от специалистите споделят, че наличието на съвременни технологии и улеснения за дистанционна работа в екип не може да замени изцяло комуникацията на живо. Особено важно се оказва присъствието в офиса в периодите на въвеждане на нови служители в компанията, както и при стартирането на нови проекти.

Източник: www.financebg.com

, , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.