храни, поскъпване, година

Новини от България

Новата година започна с поскъпване на храните

8 Ян. , 2020  

Новата година започна с поскъпване на храните, след като през последните две седмици на миналата година беше отчетено поевтиняване в рамките на около 2%.

В първата седмица (30 декември – 3 януари) на 2020 година цените на едро на хранителните продукти по тържищата в страната са поскъпнали със 7.5% спрямо предходната седмица (16-27 декември 2019 година), когато също беше отчетено повишение на цените, но с 1.7 на сто.

Преди това в продължение на шест поредни седмици – от средата на септември до началото на ноември, храните на едро постоянно поевтиняваха, информира infostock.bg.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.604 пункта през първата непълна седмица на 2020 година, докато в края на седмицата, която завърши на 27 декември, беше 1.491 пункта.Новата година започна с поскъпване на храните.

Прави впечатление, че през миналата седмица от зеленчуците най-много са поевтинели зрелият кромид лук и оранжерийните краставици, при плодовете с по-високи цени са лимоните и бананите, а при млечните, месните и другите храни най-много поскъпнали яйцата и трайният варено-пушен салам.

На фона на общото поскъпване на храните, в периода 30 декември – 3 януари, цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио), както традиционно отбелязваме, са поскъпнали с 3.4%, заради значителното повишение на цените на  зрелия кромид лук и оранжерийните краставиците, съответно с 6.6% и 5.0%.

На годишна база, спрямо 4 януари 2019 година, Индексът на тържищните цени се е повишил с 11.08%.

Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.

При зеленчуците

на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали зрелият кромид лук (+6.5% до 0.82 лв./кг) и оранжерийните краставици (+5.0% до 2.94 лв./кг), следвани от червеният пипер (+2.9% до 2.45 лв./кг), зрелия чесън (+2.4% до 3.36 лв./кг) и картофите (+1.4% до 0.70 лв./кг).

Най-много е поевтиняло зелено (-7.0% до 0.53 лв./кг), следвано от оранжерийните домати (-3.5% до 2.22 лв./кг) и морковите (-1.4% до 0.69 лв./кг).

На годишна база, спрямо цените от 4 януари 2019 година, са поскъпнали само оранжерийните краставици (+0.44 лв. от 2.50 лв./кг). Най-много е поевтинял зрелият чесън (-0.62 лв. от 3.98 лв./кг). Следват: зрелият кромид (-0.43 лв. от 1.25 лв./кг), оранжерийните домати (-0.18 лв. от 2.40 лв./кг), картофите (-0.15 лв. от 0.85 лв./кг), зелето (-0.14 лв. от 0.67 лв./кг) и морковите (-0.02 лв. от 0.71 лв./кг).

При плодовете

на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване при лимоните (+4.3% до 2.19 лв./кг), следвани от бананите (+1.9% до 2.20 лв./кг). Най-много са поевтинели мандарините (-3.2% до 1.51 лв./кг), следвани от ябълките (-1.8% до 1.12 лв./кг) и портокалите (-0.8% до 1.29 лв./кг).

На годишна база, спрямо цените от 4 януари 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените при бананите (+0.32 лв. от 1.88 лв./кг). Следват: лимоните (+0.26 лв. от 1.93 лв./кг), мандарините (+0.13 лв. от 1.38 лв./кг), ябълките (+0.09 лв. от 1.03 лв./кг) и портокалите (+0.08 лв. от 1.20 лв./кг).

При млечните, месните и другите продукти

на седмична база най-много са поскъпнали както посочихме яйцата (+5.0% до 0.21 лв./брой) и трайният варено-пушен салам (+2.2% до 7.93 лв./кг).Следват: брашното тип 500 (+1.1% до 0.95 лв./кг), олиото (+1.0% до 2.00 лв./литър), кравето сирене (+0.8% до 6.37 лв./кг), зрелият фасул (+0.6% до 3.43 лв./кг) и кашкавалът „Витоша“ (+0.4% до 10.60 лв./кг).

Най-много през отминалата седмица е поевтиняло пакетчето краве масло 125 г (-1.8% до 2.23 лв./брой). Следват: захарта (-1.6% до 1.26 лв./кг), оризът (-1.0% до 1.92 лв./кг), пилешкото замразено (-0.7% до 4.04 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.6% до 5.28 лв./кг) и пилешките кренвирши (-0.5% до 3.68 лв./кг).

Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база

Източник: ДКСБТ

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *