вода, цени, увеличени

Новини от България

Къде и с колко се вдига цената на водата от 1 януари

2 ян. , 2020  

От днес, 1 януари 2020 година, се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%. Къде и с колко се вдига цената на водата от 1 януари?

Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване – с 9,26 на сто. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив – с 0,1 процента. За София-град се планира увеличение с 6,64 на сто.

Данните са от доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, информира dnes.bg.

Увеличението, предвидено за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е от 3,29%.  За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата – Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто, предаде БТА.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.Къде и с колко се вдига цената на водата от 1 януари.

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени – предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена от 3,42 лв./ куб. м, все пак ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области – Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. бе взето на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.