BgEconomist

БНБ понижи прогнозата си за ръст на икономиката

7 мар. , 2019  

Банката очаква 3.6% увеличение на БВП през 2019 г. и забавяне на потреблението.

Потреблението ще продължи да е основен двигател на икономиката през 2019 г., но покупките на домакинствата ще се забавят. Това ще се отрази и на вноса, който също ще расте по-ограничено, но за сметка на това износът на български стоки към Турция ще се съживи основно заради възстановяване на експорта на петролни продукти. Фирмите в страната обаче ще инвестират ограничено заради несигурната външна среда за сметка на увеличаващи се публични инвестиции.

Това прогнозира БНБ в своя последен „Икономически преглед“, който се изготвя на всеки три месеца. Банката понижава и очакванията си за ръст на икономиката през тази година до 3.6% при 4% в предходната прогноза, която беше публикувана преди половин година. БНБ ревизира и данните за 2018 г. с 0.7 пр. пункта до 3.2% ръст на БВП. Основната причина е спадът на износа през първите девет месеца на миналата година, който според БНБ е причинен от фактори с краткотраен характер и от ревизии в данните на НСИ.

Годишен темп на изменение, %

Прогноза към 21 декември 2018 Предходна прогноза
2018 2019 2020 2018 2019 2020
БВП 3.2 3.6 3.8 3.9 4 4
– частно потребление 7.6 4 3.9 4.5 4.4 4.2
– правителствено потребление 3.8 3.6 3 3.5 2.6 2.6
– бруто капиталообразуване 6.7 6.9 5 13.1 8.5 8.5
Износ -1.6 3.8 4.1 5.5 5.4 5.3
Внос 4.6 5.1 4.3 8.2 6.7 6.5
Инфлация (ХИПЦ) 2.3 2.6 2.1 2.6 2.2 2.4

Източник: БНБ

Повече държавни разходи, по-малко покупки на домакинствата

Очакванията на БНБ са потреблението да продължи да е основният двигател на растежа. За разлика от предходните две години обаче сега водещи ще са правителствените разходи, докато темпът на покупки на домакинствата се очаква да се забави. „По-слабото търсене на труд от страна на фирмите и по-ниското доверие на потребителите ще допринесат за забавяне на растежа на крайните потребителски разходи на домакинствата“, се посочва в анализа на БНБ.

Оттам допълват, че през първото полугодие на 2019 г. очакват нивото на заплатите да продължи да расте заради увеличението на възнагражденията в бюджетната сфера и повишението на минималната работна заплата от началото на 2019 г. В същото време и според БНБ пазарът на труда е достигнал своя пик, като очакванията са за слабо ускоряване на заетостта през тази година и затихващ темп през следващата „вследствие на негативните демографски тенденции“.

Инвестициите – основно от бюджета

БНБ залага сравнително висок ръст на инвестициите, който обаче е заради повече еврофондове и правителствени капиталови разходи. Последните се очакват покрай заделените в края на миналата година 1.34 млрд. лв. за строеж на магистрала „Хемус“, както и допълнителните средства за поддръжка на пътната инфраструктура, финансирани чрез приходите от въвеждането на тол-системата от началото на 2019 г. „В същото време несигурната международна среда ще бъде ограничаващ фактор за инвестициите на фирмите“, предупреждават от банката.

Очакванията на банката са износът през периода 2018–2020 г. да расте с по-ниски темпове в сравнение със силната 2017 г. И то при положение че не бъдат въведени нови протекционистични мерки в глобален план, както и ако не е трайно забавянето на икономическия растеж в Германия, която е основен търговски партньор на България.

„Негативният принос на нетния износ за изменението на реалния БВП ще се свие под влияние на възстановяването съответно на износа на петролни продукти през 2019 г. и на търсенето на български стоки и услуги от страна на Турция през 2020 г.“, се посочва в доклада.

Подобряващата се конкурентоспособност на българската икономика е довела и до увеличаване на пазарния дял на България в световната търговия през 2017 г. „На фона на нарастващите разходи за труд на единица продукция през последните години може да се направи заключението, че подобряването на конкурентоспособността е главно по линия на неценови фактори“, казва БНБ.

Рисковете

От банката посочват няколко риска пред изпълнение на прогнозата им. Външните са свързани с по-неблагоприятното развитие на икономическата ситуация в Турция и други важни за България търговски партньори, нарастването на несигурността около Брекзит, както и възможността от по-нататъшно ескалиране на търговските войни. Вътрешен фактор е забавяне на публичните инвестиционни проекти и по-бавно усвояване на еврофондовете.

От БНБ предупреждават, че при по-неблагоприятна външна среда има риск и за изпълнението на държавния бюджет. Приходите от данъци и осигуровки може да останат под разчетените нива, а „съществена част от заложените през 2019 г. увеличения в разходната част на бюджета са трудно обратими“. Според централната банка ново отлагане на мерки като отдаване на летище София на концесия и заложеното намаление на някои възнаграждения и плащания за персонала също създават риск за държавните финанси.

Ускорение на инфлацията

Темпът на растеж на цените ще се ускори до 2.6% през 2019 г. (измерен през хармонизираният индекс на цените), прогнозира БНБ. Едната причина е очаквано повишение на международните цени на храните, а другата – на услугите, в резултат на по-високи разходи за труд и потребителско търсене. Изменението е ревизирано спрямо предходната прогноза, когато експертите на БНБ заложиха на инфлация от 2.2% през тази година. Причината е промяна в допусканията за международните цени на петрола и храните в евро.

 

Източник: www.capital.bg

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.