Икономика за всички

Икономиката на еврозоната се представя добре и през август

24 авг. , 2017  

Частният сектор в еврозоната продължава доброто си развитие и през август, като промишлеността значително се ускорява. Нарастващото търсене на стоки, произведени в еврозоната, е основен двигател на икономическия растеж, пише Bloomberg. Икономиката се радва на усилено търсене на работна ръка, безработицата е ниска, а последните данни показват и че цените ще тръгнат с нагоре. Вдигането на инфлацията е особено важно за плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) и нейния президент Марио Драги.

Производственият индекс на мениджърските поръчки PMI достига 57.4 пункта през август спрямо 56.6 през юли, сочат данните на IHS Markit. Това е най-високото ниво за последните два месеца, след като при бизнес климата се забеляза известно охлаждане и през юни индексът достигна най-ниското си ниво от седем месеца. Икономиката на еврозоната обаче показа добри показатели през второто тримесечие както заради силното представяне на Германия, така и поради ускорения темп на възстановяване в повечето страни.

Високо доверие

Бизнес доверието в еврозоната е на най-високото си ниво за последното десетилетие, сочат още данните на IHS Markit. Безработицата е на ниско ниво, като това вдъхва и надежди, че ЕЦБ ще успее да достигне целите си за инфлация от около 2% годишно. За момента вдигането на цените върви на много по-бавни обороти, отколкото е желанието на централната банка. Марио Драги изрази няколко пъти надежда, че темпът на инфлацията ще достигне този на икономическия растеж, макар и с леко забавяне.

Производителите отчитат „впечатляващо“ представяне, като поръчките за износ се увеличават с най-високото си темпо от шест години насам, пише още IHS Markit. От агенцията добавят още, че търсенето на услуги забавя растежа си. Цената на труда се вдига, както и крайната цена на продуктите се увеличава с по-висок темп. „Това са още позитивни новини около еврозоната, която продължава да се наслаждава на най-доброто си представяне от години“, коментира Андрю Харкър, директор в IHS Markit. Според него „по-големият брой поръчки сред фабриките се отразява добре на пазара на работна ръка и фирмите ще търсят още работници, за да ги изпълнят“.

В очакване на ЕЦБ

Производственият сектор чака решението на ЕЦБ относно програмата за стимулиране на икономиката, което трябва да бъде взето през идните месеци. За момента централната банка изкупува по 60 млрд. евро облигации всеки месец, като програмата със сигурност ще работи до края на годината. Удължаването или спирането ѝ ще зададе тона за развитието на бизнеса през следващата поне една година.

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.