новини и събития

10 икономисти, носители на Нобелова награда, предупредиха за дългосрочни последици от Брекзит

22 юни , 2016  

Едни от най-добрите икономисти в света написаха писмо, което изпратиха до британския Guardian. В него те предупреждават, че Великобритания ще понесе дългосрочни негативни последици, ако излезе от Европейския съюз. Десетте икономисти са носители на Нобелова награда за икономика. Те са лауреати на наградата в периода от 1970 до 2015, уточнява изданието.

Според учените основните фактори, поради които страната не трябва да променя членството си в ЕС, са икономическите. Брекзит ще създаде огромна несигурност за търговските отношения на Великобритания в бъдеще, както с ЕС, така и с останалите големи търговски партньори на страната – САЩ, Канада и Китай. „И въпреки че излизането ще е еднократен акт, последиците от него ще продължат много години. В този смисъл икономическите аргументи, очевидно са в ползва на оставане в ЕС“, пишат икономистите.

Междувременно Сър Ричард Брансън, който е британец, въпреки че няма право да гласува на избори в страната, поде собствена кампания за „оставане“. Предприемачът и милиардер Брансън живее на Британските Вирджински острови, но въпреки това за компаниите му работят 50 000 души на Острова. Той казва: „Като предприемач съм известен с това, че съм поемал рискове в кариерата си, но напускането на Европейския съюз не е сред рисковете, които бих искал Обединеното кралство да поеме – нито като инвеститор, нито като баща, нито като дядо. Дълбоко съbbм притеснен за последиците от напускането.“

Кампанията на Брансън започва в понеделник (20 юни) и според данните на Избирателната комисия, той ще похарчи за нея 10 000 британски лири.

Референдумът, на който британските граждани трябва да решат дали искат страната да остане в ЕС, или да излезе окончателно то блока, ще се проведе в четвъртък – 23 юни.

Източник: http://www.economy.bg/

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.