BgEconomist,Новини от България

18 индустрии са засегнати от кризата

7 апр. , 2021  

10 хиляди компании и организации в България са субсидирани по двете правителствени програми на няколко транша с 485 млн. лв., което е 0,4% от БВП„, обяви пред БНР Людмил Стойчев, съсобственик на Агенция за пазарни и бизнес изследвания “Панов, Стойчев и Ко”.

Той уточни, че това са общо 190 хил. работни места и общо 325 хил. компании, което е около 59% на защитени със субсидия позиции:

„Това е малко, защото останалите 41% е много вероятно да са съкратени, с намален работен ден или в отпуска. В крайна сметка тези 10 хиляди компании и организации са били оптимисти за развитието на бизнеса си, рискували са и са получили някакви средства, с които продължават напред“, информира pariteni.bg.

Стойчев обясни, че обещаните от правителството средства са „обещани при определени условия“, а тези условия са препъникамъка:

„60 на 40 започна програмата, а при условие че имаше бизнеси в локдаун, няма как с лека ръка да тръгнат да мислят в посока за тия 40% в следващите два, три месеца.

Тогава голяма част от работодателите казаха, че няма да се справят с тия 40% и не кандидатстваха по програмата. Средствата по европейските програми, където казаха, ако имате спад, докажете го и получавате парите, там парите не стигнаха. А тук не се получи така“.

18 индустрии са засегнати от икономическата криза заради пандемията, подчерта Стойчев и посочи, че най-пострадали са промишлеността, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт.

Интервюто на Диана Янкулова с Людмил Стойчев в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

https://bnr.bg/post/101374502/ludmil-stoichev

Източник: www.financebg.com

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.