Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно, как твоите картини меняват се омайно, при всеки поглед нови, по-нови красоти“. С тези думи председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изказването му по време на концерта за официалното откриване на българското председателство беше изцяло на български език. 

„Като поляк разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало да постигнете тези е успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на тези нови, по-нови красоти“, подчерта Туск.

По-младите поколения свързват този театър с известния актьор Захари Барахов и участието му в „Игра на тронове“, но историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони, каза Туск.

„Всички бихме искали стабилност, сигурност, благоденствие, това заслужават хората в целия този регион. Добре е, че един от приоритетите е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой би бил на висотата на тази важна задача – да се поднови е перспективата за този регион“, подчерта Туск.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че „заедно ние следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето. Сега е добро време за размисъл как да напоравим ЕС по-ефективен, демократичен, и по-гъвкав за гражданите, особено за младото поколение“.

„През ноември се срещнах със студенти в Софийския университет и бях впечатлен от ентусиазма и знанието на българските студенти. Те имат огромни очаквания от ЕС и разчитат на нас за основни отговори. Те искат повече заетост. За да я създадем, трябва да привличаме повече инвестиции“.

„Българските студенти бяха убедени че единствено общо европейско решение може да прекъсне притока на мигранти и са прави в това. Ние всички сме съгласни, че европейската система трябва да се нагоди към новите предизвика, но в духа на сътрудничество и българското председателство е начин да се премине към конкретни действия в това отношение“, допълни Таяни.

Той благодари на България за защитата на общата граница на ЕС, за сътрудничеството на българската полиция и армия с европейските им колеги.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също започна речта си като каза „добър вечер“ на български език.

„Всички го очаквахме. Сигурен съм, че всички българи тук си спомнят часовниците в София, които отброяваха дните до присъединяването на страната към Европейския съюз. Преди 11 години – през 2007 – България се присъедини към европейското семейство. Но този процес започна много преди това. И аз лично се възприемам като малка част от този забележителен европейски път на България още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005г. в качеството ми на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС“, каза Юнкер.

„Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че, бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество – колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем „благодаря“ на България“, допълни Юнкер.

Той изрази възхищението си от постижения като българската песен, която лети в Космоса. „Не знаем дали някой из Космоса ги слуша (българските гласове – бел.ред.), но те заслужават да бъдат там“, подчерта Юнкер.

„Председателството ви съвпада с ключов момент, ред инициативи са в ход за определяне на бъдещето на нашия съюз. Не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, който да поеме лидерството“, каза Юнкер, като допълни, че мястото на България е в Европа и комисията е на страната на България.

Тази вечер трябва да заявим, че България води Европа и България е страна, към която изпитвам особена слабост, обичам шопската ви салата, луканката ви, заяви още председателят на Еврокомисията.

Министърът за българското председателство Лиляна Павлова отбеляза: „За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години беше една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председателството на Съвета на ЕС 2018 г. Ние българите вярваме в доброто, в доброто утре, имаме волята, енергията и решимостта да работим за него заедно с всички вас“.

България има много какво да даде на Европа, от нашата богата култура, до иновациите, технологията, знанията и таланта на българите. Нашата древна култура събира най-доброто от всички цивилизации, преминали през земите ни. Не трябва да се делим на малки и големи, богати и бедни, Изток и Запад, настоя Павлова.

Готови ме да посрещнем всички предизвикателства пред нас, затова повече от всякога вярваме в посланието на българското председателство „Съединението прави силата“, допълни министърът.

Президентът Румен Радев отбеляза, че „от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит, на Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да е монолитна, но и твърде малка, за да е разделяна, това обяснява и мотото на българското европредседателство“.

България притежава изпитан във времето модел на съжителство на религии, ние сме родината на кирилицата, която е мост, България спаси своите евреи през най-мрачните години на континента, това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на европейското ни семейство, допълни той.

Президентът подчерта че моментът за ЕС е труден, европейската отбрана е императив, миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на съюза, конкуренцията не трябва да се постига чрез орязване на социални права, а чрез инвестиции в образованието и високите технологии.

За да пребъде Европа ни трябват разбирателство, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие.
Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, завърши президентът.

Премиерът Бойко Борисов започна изказването си с молба за благословията на патриарха, защото „без Господа нищо не можем да направим“.

След словата на Туск всяко изказване е неуместно, заяви Борисов и разказа, че председателят на Европейския съвет всеки ден учел изречение на български език. Ние като българи трябва да оценим, че председателят на съвета е положил толкова труд, за да покаже уважението си към всички нас, допълни премиерът.

Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, защото трябва да сме безпристрастен модератор в преговорите, но и да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него, подчетта Борисов.

Той отбеляза, че има много събития, които да започнат, да се развият и да завършат по време на българското европредседателство и изброи: „кохезионната политика, 10 млрд. по-малко евро в европейския бюджет, много големи проблеми в региона, многоо усилия трябва да се положат, чл. 7 за Полша, Западните балкани, които действително имаме шанс да го придвижим напред, земеделската политика, киберсигурността, обща европейска отбрана, миграционния поток и миграционната криза, която жестоко разделя съюза, всичко това в тези шест месеца“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева изрази увереност, че България ще е успешен ротационен председател и основен двигател на задачите от дневния ред на ЕС. Приемаме председателството като национална и надпартийна кауза, подчерта тя.

 

Източник: www.dnevnik.bg

, , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.