Световна икономика

Basic Income Currency е един от десетте финалисти в европейския конкурс за социални иновации за 2017

4 окт. , 2017  

Basic Income Currency е един от десетте финалисти в европейския конкурс за социални иновации за 2017 г. „Equality Rebooted“ („Рестартиране на равенството“)

Десет европейски социални новатори се състезават за три награди по 50 000 евро, осигурени от eвропейската комисия.
“Basic Income Currency” бе избран от списък с 30 полуфиналисти от почти 800 подадени заявки за участие в изданието за 2017 г. на европейския конкурс за социални иновации „Equality Rebooted“. Тазгодишните финалисти излагат своите идеи как да се „рестартира“ равенството и да се гарантира, че всички хора в Европа се ползват от възможностите, създавани от технологичните промени. Техните решения представляват нов, енергичен подход към електронното приобщаване, икономиката на сътрудничеството, свързаността и развитието на уменията. Пълният текст на обявлението за конкурса за 2017 г. и списъка на 30-те полуфиналисти, включително на 10-те финалисти, може да бъде намерен на следния адрес: bit.ly/2017diogochallenge.

Идеята на българския отбор е дигитализирането на хартиените пари (от хартиени към криптирани) и интегрирането в тях на алгоритъм за вградена инфлация, която инфлация ще се разпределя ежедневно между всички под формата на дневен базов доход. По този начин социалните функции на държавата ще бъдат частично прехвърлени към финансовата система. Предложеният нов икономически модел ще заздрави икономика и същевременно с това ще подобри жизнения стандарт на населението. Обвързването на дневния базов доход със задължително завършено средно образование ще създаде предпоставки за ограмотяване на населението.

Любомир Станков от Basic Income Currency заяви:
Аз съм изключително щастлив, че стигнахме до финала на това състезание, което е може би най-голямото състезание за социална иновация на планетата. Това е едно признание за желязната логика на предложената от нас икономическа система. Решаването на проблема с неравенството е фундаментален за нашето поколение и базовият доход е единственото решение на прага на четвъртата индустриална революция, която ще премахне над 50% от професиите на планетата. Идеята, с която участваме в това състезание е не просто някакви дигитални пари, идеята е за преструктуриране на цялата финансова и социална система, за нов обществен договор и нов модел за преразпределение на капитала. Ние предлагаме икономическият модел на бъдещето. Модел, в който социалните функции на държавата ще се поемат от една интелигентна финансова/монетарна система с отворен код, базирана на блок верига. Аз знам, че това състезание ще даде нужният тласък на нашата идея, за да започнем обновлението на света. Не рядко хората ме взимат за луд, когато им разказвам за потенциалното бъдеще, за едно общество, в което парите са само средство, но не и цел, за общество, базирано на образование. Времето ще докаже думите ми!
Basic Income Currency взе участие в академия с наставничество, проведена през месец юли в Мадрид, където работи с експерти в областта на социалните иновации с цел да доусъвършенства своята идея, преди да я представи на жури от успешни социални новатори с експертен опит в областта на развитието на цифровите иновации и умения. През лятото той работи с индивидуален наставник за разработване на своя бизнес план. Журито вече направи критична оценка на всеки бизнес план и избра 10-те най-добри.

Ана Шеницка, вицепрезидент на Europe Techsoup и член на журито през 2017 г., заяви следното:
„В качеството ни на жури тази година бяхме приятно изненадани от разнообразието и обхвата на всички включени в списъка избрани проекти. Те доказват, че социалните иновации ще спомогнат за постигане на по-голяма равнопоставеност в света около нас и за по-добрата подготвеност за бъдещето. И 10-те финалисти са чудесен пример за различните инструменти, услуги и модели, които дават възможност на хората, независимо от конкретните условия и среда, да оползотворяват възможностите, предоставяни от цифровата революция. Надявам се, че тези проекти ще вдъхновят и други да започнат да осъществят своите идеи, както и че ще допринесат за намиране на нови начини от страна на правителствата и общностите в цяла Европа за преодоляване на неравенствата.“

Европейският конкурс за социални иновации се организира от 2012 г. насам в памет на португалския политик и социален новатор Диогу Вашконселуш, като цели да спомогне най-новаторските идеи да се превърнат в реални и устойчиви проекти.

От 10-те финалисти ще бъдат избрани трима победители, като всеки от тях ще получи награда в размер на 50 000 евро на церемония по награждаването на 26 октомври 2017 г. в Брюксел.

По-подробна информация можете да намерите на следния адрес: http://ec.europa.eu/growth/social-innovation-competition.

Можете да проследите конкурса в Туитър: @EUSocialInnov #diogochallenge.

В основата на идеята седи разработка на Любомир Станков (член на Менса), която за първи път е представена пред българската академична общност в блога на вече покойния проф. Кръсьо Петков.
Това е презентацията изнесена на 30 септември 2016 г. в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ на проведеният национален експертен форум, посветен на Европейската седмица за базов доход: https://1drv.ms/b/s!AsDk47GYny-ghv0DH3H-979qI6c0-w

www.bgeconomist.bg

, , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.