Икономика за всички

The Economist представи прогнозата си за най-големите рискове през 2019

27 фев. , 2019  

Два политически, два военни и шест финансови – така са разпределени по характер десетте водещи риска за световната икономика през 2019 г. според анализаторите от The Economist Intelligence Unit (EIU). Докладът им бе разпространен във вторник и посланието им е декларирано още в първото изречение: „Перспективите за световната икономика се влошават.“

Няма да има рецесия, но ръстът ще се забави от 2.9% от БВП през 2018 г. на 2.6% през 2020 г., и то ако не се прояви някоя от десетте изброени заплахи.

На първо място, увеличава се геополитическият риск, който ще остава източник на значителни проблеми с потенциал да влияе върху по-конкретно търговията, финансовите пазари и петролния сектор. Възходът на популистите през последните години тепърва ще става видим, но той вече донесе засилени протекционистични настроения и разрастване на търговската война между САЩ и Китай.

В допълнение има значителни слабости в големи икономики – например дълговото бреме в Китай, САЩ или Италия, а някои развиващи се страни продължават да са с голяма експозиция към глобалната търговия и капиталови потоци. Ако към тези проблеми се подходи неправилно, те могат значително да забавят икономиката на света.

Третият важен фактор е динамиката в разместването на силите и особено възходът на Китай в конкуренция със САЩ. Не само че има неуредени териториални спорове по планетата, ами противопоставянето се усложнява и от технологичните иновации. В такава среда на несигурност политици и бизнесмени ще трябва да заделят значителни ресурси за планиране и защита, които в крайна сметка може да се окажат тежко бреме за глобалния растеж, казват от EIU.

Ето кои са десетте основни риска в доклада и силата на интензивността при реализирането им:

  1. Tърговският конфликт САЩ – Китай избухва като мащабна световна търговска война (15)
  2. Корпоративната задлъжнялост в САЩ повлича икономиката в рецесия (12)
  3. Проблемите се разрастват до широкообхватна криза на възникващите пазари (12)
  4. Китай изпада в хаотично и продължително свиване на икономиката (10)
  5. Дефицит на петрол води до скок в цените на горивата (8)
  6. Териториалните спорове в Южно и Източнокитайско море водят до избухване на сблъсъци (8)
  7. Кибератаки и притеснения за валидността на данните парализират значителни части от интернет (6)
  8. Мащабна военна конфронтация на Корейския полуостров (5)
  9. Политическа парализа води до хаотичен Брекзит без сделка за напускането на ЕС (4)
  10. Политическа и финансова нестабилност водят до банкова криза в Италия (4).

Двете европейски заплахи в края на списъка присъстваха и в прогнозата на Bloomberg за рисковете през 2019 г. И тази агенция посочи още търговските войни, военните конфликти в Азия и скок в цената на петрола сред водещите.

От Moody’s също бяха обърнали внимание, че бързо растящите рискови кредити към нефинансови компании в САЩ (leveraged loans) заплашват да станат причина за нова криза в страната. Марк Занди, главният икономист на Moody’s Analytics, дори ги сравни с бума на subprime кредитите, превърнали се в една от основните причини за лавината от финансова паника през 2007-2008 г. и последвалата глобална криза. По данни на Moody’s обемът на leveraged loans в САЩ е достигнал $1.4 трлн., а този на junk bonds е около $2.7 трлн.

Сега EIU отбелязва, че рецесия в САЩ няма да има, но икономиката според базовия им сценарий ще се забави догодина до 1.5%. „Благодарение на продължителния период на свръхниски процентни нива корпоративният дълг скочи почти до 47% от БВП, а това надхвърля максимума от финансовата криза от 2008-2009 г. Освен това се влоши качеството на дълга – над половината корпоративни задължения в САЩ са с рейтинг ВВВ, а около 60% са отпуснати през 2018 г. без ясен план за това как точно ще се обслужват.

Забавянето на американската икономика само ще увеличи броя на фирмите, съкращаващи инвестиции и персонал, докато трудно обслужват заемите си и рейтинговата им оценка пада с последващо бягство на потенциални инвеститори от тях. От EIU определят като умерен риска от реализирането на тази заплаха, но предупреждават, че последиците от появата ѝ ще са тежки за света.

Източник: https://www.capital.bg

, ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.